Inženjerska arena

20190427 – STEM Games logo – Arena E – bijeli tekst(1)

Inženjerska Arena (engl. Engineering Arena) je natjecanje u kojem projektni zadatak sadržava realne probleme iz različitih grana strojarstva, brodogradnje, energetike i elektrotehnike, a cilj je riješiti zadatak na što efikasniji, realniji i ekonomičniji način.

 

Održavanje podvodnih nastambi

Znanstvenici u istraživanjima života pod morem često koriste podvodne nastambe izgrađene na morskom dnu. Takve im nastambe moraju moći pružiti uvjete za život tijekom nekoliko tjedana ili čak mjeseci. Akvanautima, kako ih zovu, često treba opskrba i pomoć pri održavanju nastambe s površine. Istražit ćemo koncept podvodne nastambe, kao i što je potrebno za njezin rad i održavanje.

engineering_1

Zadatak

Projektni zadatak sastoji se od tri faze. Natjecanje se odvija kroz tri dana, pri čemu svaki dan predstavlja jednu fazu. Timovi ujutro dobivaju zadatak, rješavaju ga kroz dan, a u popodnevnim satima podnose rješenje pojedine faze te se rangiraju po dnevnim listama. Četvrti dan rezerviran je za finaliste, koji predstavljaju svoja rješenja pred stručnim žirijem. Stručni žiri izabire pobjednika Inženjerske arene.

Kome je namijenjena

Na natjecanju u Inženjerskoj areni mogu sudjelovati redovni studenti tehničkih znanosti te pripadnih područja iz polja strojarstva, elektrotehnike, mehatronike, robotike, brodogradnje i zrakoplovstva.

engineering-blueprint

Preuzmi rezultate arene

Preuzmi tekst zadatka

Kompetencije arene

Primjena fizike u inženjerstvu

Analiza elektrotehničkih i elektroničkih sustava

Znanje programiranja i MATLAB/Octave programskih alata

Proračun i modeliranje termodinamičkih sustava

Osnove mehanike fluida

Znanja iz računalnog modeliranja, simuliranja i analize dinamičkih sustava

Automatika i upravljanje nelinearnim sustavima

Dimenzioniranje elemenata strojeva i konstrukcijskih elemenata

Projektiranje ugradbenih računalnih i komunikacijskih sustava

Timski rad

Analiza problema

Prezentacijske vještine

Mentorski tim

Engineering Ante Orešković

Ante Orešković

Voditelj mentorskog tima, FER
Dominik_Barbarić_FER_Square

Dominik Barbarić

Član mentorskog tima, FER
Karla_Drazenovic_FER_Square

Karla Draženović

Članica mentorskog tima, FER
nenad_ferdelji

Nenad Ferdelji

Član mentorskog tima, FSB
Luka_Mandic_FER_Square

Luka Mandić

Član mentorskog tima, FER
Ivan_Pavic_FER_Square

Ivan Pavić

Član mentorskog tima, FER
Placeholder_person

Vedran Slapničar

Član mentorskog tima, FER
Marko_Švec_FER_Square

Marko Švec

Član mentorskog tima, FER
Danijel_Zadravec_FSB

Danijel Zadravec

Član mentorskog tima, FSB

Mentori iz industrije

Danijel Pavlović(1)

Danijel Pavlović

Mentor team member, AVL-AST

Danijel Pavlović je rođen 1988. godine u Zagrebu. Na PMF Matematičkom odsjeku u Zagrebu završio je dva studijska programa. Primijenjenu matematiku te nastavnički studij matematike i informatike. Tokom studija na nastavničkom smjeru radio je i kao vanjski znanstveni asistent na PMF-u te kao nastavni asistent na PMF-u i FER-u. Uz znanstvenu karijeru, tokom cijelog života bavi se i glazbom. Završio je osnovnu i srednju glazbenu školu te je dobitnik višestrukih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima. Trenutno radi u AVL-AST d.o.o. u Zagrebu kao Inženjer za Razvoj softvera i Scrum master EXCITE Solutions tima.

Članovi žirija

Mario_Jelovic AVL-AST_Ziri

Mario Jelović

Član žirija, AVL-AST

Mario Jelović je rođen u Novoj Gradiški 1967. godine gdje je završio srednju matematičku školu. Diplomirao je 1992. godine na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Nagrađen je nagradom fakulteta kao najbolji student u generaciji. 1999. godine na istom fakultetu je magistrirao na temu: „Matematički model sustava za ubrizgavanje goriva“. Nakon kratkog perioda provedenog na Hrvatskim željeznicama, zaposlen je u periodu od 1994. do 1997. u Brodarskom institutu Zagreb na poziciji znanstvenog novaka. 1997. dolazi u AVL-AST d.o.o. gdje je zaposlen do danas. Profesionalna karijera je od tog trenutka krenula u smjeru simulacije 1D strujanja fluida. U zadnjih nekoliko godina područje interesa je upravljanje toplinom kod vozila. Tijekom svoje profesionalne karijere je objavio 18 znanstvenih radova u cijelom nizu stručnih i akademskih publikacija diljem svijeta.

Engineering Zoran Lulić

Zoran Lulić

Član žirija, FSB

Zoran Lulić, rođen je 1966. godine, a diplomirao je 1991. godine na Fakultetu strojarstva i brodogradnje gdje je i zaposlen od 1992. godine na Katedri za motore i vozila. Uža područja interesa su mu alternativna goriva s naglaskom na metilni ester repičinog ulja – biodizel, konstrukcije motora s unutarnjim izgaranjem te istraživanje i modeliranje procesa izgaranja u motoru s unutarnjim izgaranjem, energetska učinkovitost i emisije motora i motornih vozila te njihova interakcija s okolišem, konstrukcije motornih vozila te normizacija motora i motornih vozila. Pristupnik je autor ili koautor više od 15 radova u uglednim međunarodnim časopisima, 40 konferencijskih izlaganja, a bio je mentor na više od 130 završnih i diplomskih radova te tri disertacije.

Engineering Marijo Volarević

Marijo Volarević

Član žirija, Croatia osiguranje

Marijo Volarević je direktor Sektora za digitalnu strategiju i razvoj Croatia osiguranja d.d. Magistrirao je na FER-u gdje je radio i kao znanstveni novak nakon čega je završio i sveučilišni Studij poslovnog upravljanja (DSM). Internacionalnu poslovnu karijeru ostvario je u nekoliko industrija (farmaceutika, telekomunikacije, IT, financije) šireći područje primjene računalne tehnologije u digitalnoj transformaciji poslovanja.

Slika 2016

Antonio Vasiljević

Član žirija, FER

Antonio Vasilijević je vodeći istraživač na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, na kojem je stekao titulu doktora znanosti. Nakon petnaestogodišnjeg rada u industriji vratio se akademskoj karijeri gdje kao član Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije sudjeluje u istraživačkim projektima vezanim uz pomorsku robotiku. Bio je voditelj Obzor 2020 projekta „A fleet of unmanned surface marine vehicles PlaDyPos – PLADYFLEET“ i ONRG (Office of Naval Research Global) projekta “Dive into the past with the technologies of the future - submerged coastal archaeology exploration”. Član je organizacije IEEE Computer Society i autor više od 30 članaka u međunarodnim časopisima i zbornicima. Njegov istraživački interes uključuje pomorsku tehnologiju i njenu primjenu u podmorju,  virtualnu stvarnost, akustiku i navođenje, kontrolu i navigaciju morskih vozila.

nenad_ferdelji

Nenad Ferdelji

Član žirija, FSB

Nenad Ferdelji rođen je 27. lipnja 1982. godine u Zagrebu. Gimnaziju Lucijana Vranjanina završava 2000. godine kada upisuje Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirao je 2006. godine za što je nagrađen medaljom Fakulteta te se iste  godine zaposlio na Katedri za tehničku termodinamiku Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Voditelj je Laboratorija za termodinamiku, a uža područja interesa su mu procesi prijenosa topline i mase, modeliranje nestacionarnih temperaturnih polja te projektiranje složenijih termodinamičkih sustava. Sudjelovao je na 5 znanstvenih projekata te na više od 10 stručnih projekata u suradnji s gospodarstvom koji se, osim izrađenih stručnih studija, većinom odnose na projektiranje toplinskih aparata i njihovih sustava. Koautor je nacionalnog Algoritma za proračun potrebne energije za primjenu ventilacijskih i klimatizacijskih sustava kod grijanja i hlađenja prostora zgrade te je autor ili koautor 14 znanstvenih radova u Hrvatskoj i inozemstvu.

Ante Zaninovic foto

Ante Zaninović

Član žirija, TVZ

Mr. sc. Ante Zaninović, dipl. ing. brod., zaposlenik je Tehničkog Veleučilišta u Zagrebu, gdje drži vježbe i predaje strojarsku grupu predmeta, te suradnik Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Diplomirao je na Mornaričkoj Vojnoj Akademiji u Splitu i kasnije na FSB-u u Zagrebu, smjer brodogradnja. Kroz svoju karijeru radio je na raznim pozicijama na Brodarskom institutu gdje se bavio raznim ispitivanjima, hidrodinamikom plovnih objekata, modeliranjem energetskih postrojenja i slično. Objavio je dvadeset članaka i stručnih radova iz područja hidrodinamike brodova i brodogradnje. Po njegovim nacrtima izrađeno je tridesetak vrsta raznih plovila te je surađivao na brojnim projektima na FSB-u, te Brodarskom institutu.

X