Matematička arena

20190427 – STEM Games logo – Arena M – bijeli tekst(1)

Što?

Svijet je prepun obrazaca, a svaki se proces u svojoj srži oslanja na neku logiku. U ovoj ćete se areni možda naći u potrazi za matematičkim modelom površinske napetosti ili zvjezdane dinamike, možda ćete dokazivati efikasnost matematičkih metoda, utvrđivati raspored čestica unutar materijala ili ipak simulirati ponašanje tumora na molekularnoj razini. Matematička arena omogućit će vam da zajedno sa svojim timom primijenite matematički pristup u rješavanju problema iz stvarnog života.

Tko?

Nemojte da vas ime ove arene zavara - problem nećete moći riješiti sami, a tim sastavljen isključivo od matematičara najvjerojatnije će se susresti s mnogim zaprekama. Trebat će vam ljudi s raznovrsnim vještinama: matematičari, fizičari i računarci. Možda vam ovo zvuči čudno - reći ćete... pa postoji toliko različitih područja koja odgovaraju opisu, kako da izaberem ljude u timu? Ne brinite, nakon što osmisli zadatak, naš će mentorski tim opisati temeljne kompetencije koje morate imati kako biste ga uspješno savladali.

who
why

Zašto?

Iz razloga što ćete imati priliku okušati se u izazovima koji vas čekaju nakon što završite studij. Naučit ćete kako raditi u timu i istraživati različite načine primjene matematičkog pristupa u novim područjima istraživanja. Vjerujemo da želite znati jeste li spremni suočiti se s izazovima za koje se ne možete u potpunosti pripremiti - ovo vam je idealna prilika da saznate odgovor. Osim toga, ovisno o rezultatima, neki od vas će na kraju dobiti jedinstvenu priliku da svoja rješenja predstave našem žiriju i podijele ih s izabranim stručnjacima iz akademije i industrije.

Preuzmi zadatke 2022

Preuzmi rezultate arene 2019

Preuzmi tekst zadatka 2019

Preuzmi tekst zadatka 2018

Konačni rezultati

Kompetencije arene

Optimizacija

Linearna algebra

Matlab/Python

Matematička analiza

Geometrija

Timski rad

Analiza problema

Članovi žirija

Teo_Turković

Teo Turković

Član žirija, Croatia osiguranje

Teo Turković, magistar znanosti računarstva i matematike (Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište Zagreb), započeo je svoju karijeru u Hrvatskom Telekomu kao customer value management i customer intelligence expert. U potrazi za modelirajućim poslom, promijenio je svoje radno mjesto i započeo svoju karijeru u Zagrebačkoj banci kao senior credit risk quantitative analyst gdje je radio na modelima koji određuju parametre, ključne pri upravljanju kreditnim rizikom. Trenutno radi u Croatia osiguranju kao stručnjak u poslovnoj inteligenciji i informacijskim znanostima.

Mathematics Siniša Miličić

Siniša Miličić

Član žirija, UNIPU

Siniša Miličić je matematičar s primjesama znanja čudnih stvari o jako čudnim stvarima. U slobodno vrijeme je pokriven prašinom od krede, čita ili programira u Pythonu, a tokom nastave je pokriven prašinom od kreda, objašnjva grčku, latinsku ili arapsku etimologiju matematičkih termina ili programira u Pythonu. Znanstveno se bavi geometrijskom analizom fraktala, ali šara i prema dinamici i prema računarstvu. Doktorat iz matematike je obranio u Zagrebu na FER-u 2013., a danas je prodekan za nastavu Fakulteta Informatike u Puli. Originalno iz Zagreba, preselio sa suprugom u Istru zbog mora i bolje klime. Najdraži citat mu je onaj Alfréda Rényia, "matematičar je stroj za pretvaranje kave u teoreme". Igra Tetris, vozi bicikl, jedri i skija.

Mentori

Barbara_Banić crosig M mentor

Barbara Banić

Matematička arena, Croatia osiguranje

Barbara Banić specijalistica je poslovne inteligencije i znanosti o podacima pri Croatia osiguranju. Diplomirala je financijsku i poslovnu matematiku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te je trenutno studentica sveučilišnog poslijediplomskog programa InsurTech na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

Denis Lukić PBZ mentor

Denis Lukić

Matematička arena, PBZ

Radi u Privrednoj Banci Zagreb u Data Science timu. Bavi se izradom podatkovnih modela koristeći algoritme strojnog i dubokog učenja. U Banci se susreće s različitim vrstama podataka (vremenske serije, tabularni podaci, tekstualni podaci...) u raznim područjima bankarstva (Risk Management, Customer Relationship Management, Digital Banking...). Koristeći znanja iz matematike, statistike i informatike zajedno sa svojim timom dolazi do rješenja problema različite kompleksnosti. Misli da su STEM Gamesi odlična stvar jer pružaju studentima i ostalim sudionicima mogućnost stjecanja novih znanja, dobivanja korisnih informacija i novih poznanstava, kao i dobre zabave.

Marko_Duspara_mentorski

Marko Duspara

Matematička arena, Prirodoslovno-matematički fakultet

Marko Duspara je student primjenjene matematike na PMF-u u Zagrebu. Zanimaju ga evolucijske parcijalne diferencijalne jednadžbe, a slobodno vrijeme čita, piše, kuha i igra igrice.

Vedran_Stipetic_mentorski

Vedran Stipetić

Matematička arena, Fakultet elektrotehnike i računarstva

Vedran Stipetić završio je preddiplomski studij matematike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu i diplomski studij primijenjene matematike na Technical University of Denmark. Trenutno je na doktorskom studiju iz računalnog vida na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, a primarno ga zanimaju inverzni problemi, što u računarskom vidu, što u drugim područjima. U slobodno vrijeme čita, a nedavno se počeo baviti i ronjenjem.

X