Prirodoslovna arena

20190427 – STEM Games logo – Arena S – bijeli tekst(1)

Što?

Koristeći osnovna znanja iz biologije, kemije i fizike, u Prirodoslovnoj areni obrađivat ćete podatke oceanografskih istraživanja s funkciji razumijevanja eko sustava za održivi razvoj. Izazovi s kojima ćete se susresti bit će temeljeni na stvarnim problemima, a osmislit će ih skupina mentora iz različitih prirodoslovnih područja.

Tko?

Za rješavanje složenog zadatka bit će vam potreban multidisciplinarni tim sastavljen od biologa, kemičara i fizičara te studenata iz srodnih područja. Znanja koja bi vam posebice mogla koristiti su rad u Excelu, R-u ili nekom drugom statističkom programu za obradu podataka.

who
why

Zašto?

Ako imate prirodoslovnu obrazovnu podlogu i želite steći iskustvo rada u multidisciplinarnom timu na realnim znanstvenim problemima s kojima se ne susrećete na fakultetima, onda je ova arena pravo mjesto za vas. Tijekom četiri dana natjecanja imat ćete priliku raditi s mladim i ambicioznim ljudima s kojima dijelite način razmišljanja i ljubav prema izazovima te ćete timskim radom doći do jedinstvenog pristupa rješavanju problema. Ovisno o rezultatima, svoja razmišljanja, ideje i rješenja moći ćete izložiti našem žiriju te stručnjacima iz akademije i industrije.

Preuzmi zadatke 2022

Preuzmi rezultate arene 2019

Preuzmi tekst zadatka 2019

Preuzmi tekst zadatka 2018

Kompetencije arene

Biologija

Analitička kemija

Osnove statistike

Pretraživanje baza podataka

Pretraživanje literature

Kritičko razmišljanje i rješavanje problema

Timski rad

Prezentacijske vještine

Članovi žirija

NK1_6561

Bobana Samardžija

Članica žirija, Sveučilište u Rijeci

Bobana Samardžija trenutno radi u Laboratoriju za proučavanje bioloških podloga mentalnih bolesti na Sveučilištu u Rijeci. Uz to radi i kao asistent u nastavi te je druga godina poslijediplomskog doktorskog studija medicinska kemija. Završila je preddiplomski studij biotehnologija i istraživanje lijekova te diplomski studij Istraživanje i razvoj lijekova. Svoj istraživački rad prezentira na međunarodnim konferencijama kao što su to International Student Congress of (bio)Medical Sciences (ISCOMS) i 2022 Congress of the Schizophrenia International Research Society (SIRS). Volontirala na događajima studentskog sporta: European University Games u Rijeci 2016, World University Championship Handball u Rijeci 2018 i EUSA EHF Beach Handball Championship Zagreb 2019. I sama je bila natjecatelj na STEM Gamesima te je osvojila drugo mjesto u Science areni 2018., a 2019. godine je bila mentor u istoj areni.

profilna 3

Marko Košiček

Član žirija, Institut Ruđer Bošković

Doktorirao je biokemiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Sudjelovao je u brojnim aktivnosti popularizacije znanosti (Festival znanosti, Znanstveni piknik, Otvoreni dan IRB-a, Noć istraživača i dr.), a vodi i znanstvenu emisiju Treći element na HRT3. Utemeljitelj je Društva za edukaciju van okvira te je dugogodišnji član organizacijskog odbora Ljetne škole znanosti za srednjoškolce. Zajedno s kolegom Sašom Cecijem, dobitnik je Državne nagrade za popularizaciju i promidžbu znanosti za 2014. godinu.

mirta_smodlaka

Mirta Smodlaka Tanković

Članica žirija, Institut Ruđer Bošković

Dr. sc. Mirta Smodlaka Tanković je istraživački suradnik u Centru za istraživanje mora, kao dio Instituta Ruđer Bošković. Doktorirala je oceanografiju i znanost o moru s opsežnim iskustvom u području fiziologije morskih organizama te velikim zanimanjem za ekologijom, genetikom i taksonomijom fitoplanktona. Tokom projekata istraživanja i proučavanja, fokusira se najviše na morski otpad i mikroplastiku te na fiziologiju morskih organizama kao odgovor na prirodan antropološki pritisak. Posebno ju zanimajuekološke promjene u zajednici fitoplanktona unutar morske zajednice kao rezulat fiziološke adaptacije. Dr. sc. Smodlaka Tanković vodi i upravlja brojnim nacionalnim i internacionalnim projektima. Autorica je raznih znanstvenih djela i stručnih izvještaja, a bila je i mentorica studentima za njihove radove. Izrazito je aktivna u širenju i popularizaciji znanosti.

Mentori

Josip_Draženović_mentorski

Josip Draženović

Prirodoslovna arena, Institut Ruđer Bošković

Josip Draženović preddiplomski i diplomski studij kemije završio je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Oba studija završava uz Dekanovu nagradu, a tijekom studija dobiva i Rektorovu nagradu za individualan rad. 2020. godine zapošljava se na Institutu Ruđer Bošković u Laboratoriju sintetske organske kemije. Bavi se organskom sintezom te proučavanjem fotokemijskih procesa u organskim molekulama. Aktivan je u prenošenju znanja na mlade generacije učenika koji sudjeluju na kemijskim olimpijadama, a slobodno vrijeme provodi u druženju s prijateljima i obitelji, šetnjama u prirodi te gledanju filmova.

Katarina_Mandić_mentorski

Katarina Mandić

Prirodoslovna arena, Institut Ruđer Bošković

Katarina Mandić diplomirala je molekularnu biotehnologiju na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu. Trenutno radi na doktoratu, na Institutu Ruđer Bošković, u laboratoriju za Strojno učenje kao dio bioinformatičke grupe gdje radi kul analize na biološkim podacima. Katarinina najvažnija sporedna stvar na svijetu je softball.

Lucija_Hok_mentorski

Lucija Hok

Prirodoslovna arena, Institut Ruđer Bošković

Lucija Hok završila je studij farmacije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu, a 2019. godine zapošljava se na Institutu Ruđer Bošković i upisuje doktorski studij kemije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Bavi se računalnom kemijom čije metode koristi za proučavanje bioloških sustava, posebice onih važnih u patofiziologiji neurodegenerativnih bolesti. Pritom ispituje učinak strukturnih modifikacija liganada na afinitet prema biološkim metama s ciljem pronalaska efikasnijih lijekova. Slobodno vrijeme ispunjava čitanjem i volontiranjem.

Maja_Mitrovic_mentorski

Maja Mitrović

Prirodoslovna arena, Institut Ruđer Bošković

Maja Mitrović završila je preddiplomski i diplomski studij biologije (smjer: znanstveni) na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Osijeku. Trenutno je zaposlena kao doktorand/asistent na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu, a u sklopu posla pohađa doktorski studij vezan za biotehnologiju i bioprocesno inženjerstvo na Prehrambeno biotehnološkom fakultetu. Primarno se bavi mikrobnom ekologijom i bioinformatikom. Posebno ju zanima mogućnost i prilagodbe života u ekstremnim uvjetima korištenjem glavnih metaboličkih procesa bitnih na globalnoj razini poput ciklusa dušika, koje proučava u laboratoriju metodama kultivacije imitirajući in situ uvjete. Veliki je fan Harry Pottera, a u slobodno vrijeme igra tenis i prati nogomet.

Marin_Volaric_mentorski

Marin Volarić

Prirodoslovna arena, Institut Ruđer Bošković

Marin Volarić završio je preddiplomski i diplomski studij Molekularne Biologije na PMF-u u Zagrebu, na temu primjene strojnog učenja u rješavanju bioloških problema. Trenutno je na doktorskom studiju Molekularnih Bioznanosti u Osijeku, a radi kao Asistent na Institutu Ruđer Bošković u laboratoriju za nekodirajuće DNA. Fokus trenutnog istraživanja bazira se na primjeni statističkih metoda za smanjivanje kompleksnosti i dimenzionalnosti epigenetičkih podataka te razvoju novih algoritama za primjenu u obradi podataka dobivenih tehnologijama sekvenciranja treće generacije.

X