Prirodoslovna arena

SC_kosuljica_trans-whitetext-small

Kako će u budućnosti izgledati zdravstvo i liječenje bolesti koje danas odnose milijune ljudskih života? Možemo li koristiti nove tehnologije u zdravstvu i medicinskim tretmanima? Možemo li poboljšati postojeće lijekove novim znanjima? Jesmo li blizu otkrića lijeka za rak? Timovi u Science Areni pokušat će riješiti zadatke iz područja tehnologija pametnih lijekova.

Prirodoslovna arena (engl. Science Arena) je natjecanje u kojem će se pred timove staviti projektni zadatak koji će sadržavati probleme iz različitih grana kemije, biologije, biotehnologije i biofizike. Cilj je riješiti zadatak na što učinkovitiji, realniji i ekonomičniji način.

science_1

Zadatak

Projektni zadatak sastoji se od tri međusobno povezane faze. Natjecanje će se odvijati tijekom tri dana gdje će svaki dan predstavljati jednu fazu natjecanja. Timovi ujutro dobivaju zadatak, rješavaju ga kroz dan, a u popodnevnim satima podnose rješenje pojedine faze na ocjenjivanje mentorima. Četvrti dan rezerviran je za finaliste, koji predstavljaju svoja rješenja pred stručnim žirijem. Stručni žiri izabire pobjednika Prirodoslovne arene.

Kome je namijenjena

Na natjecanju u Prirodoslovnoj areni mogu sudjelovati redovni studenti prirodnih znanosti te pripadnih područja iz polja kemije, biologije, biotehnologije i biofizike.

science_1

Kompetencije arene

Organska kemija

Opća kemija

Bioanorganska kemija

Molekularna biologija

Stanična biologija

Poznavanje procesa i rješenja u industriji

Timski rad

Prezentacijske vještine

Analiza problema

Preuzmi tekst zadatka Prirodoslovne Arene

Mentorski tim

Science Gabriela Begić

Gabriela Begić

Voditeljica mentorskog tima, UNIRI
Science Glorija Medak

Glorija Medak

Članica mentorskog tima, PMF Zagreb
Pegi_Pavletić-Odjeli

Pegi Pavletić

Članica mentorskog tima, UNIRI
Science Edi Topić

Edi Topić

Član mentorskog tima, Pliva
Science Ana Bura

Ana Bura

Članica mentorskog tima, UNIRI
Science Matea Rob

Matea Rob

Članica mentorskog tima, UNIRI

Članovi žirija

Science Nicholas J Bradshaw

Nicholas J. Bradshaw

Član žirija, UNIRI

Ja sam Britanac koji se bavi staničnom neuroznanošću. Školovao i usavršavao sam se u Edinburghu i Düsseldorfu, a u Hrvatsku sam stigao prije godinu dana. Zaposlen sam na Sveučilištu u Rijeci gdje radim kao docent, a upravo nastojim oformiti i laboratorij na spomenutom Sveučilištu. Moj se znanstveni rad temelji na identificiranju i razumijevanju proteina koji sudjeluju u razvoju kroničnih mentalnih bolesti posebno šizofrenije i velikog depresivnog poremećaja.

Science Sofia Blažević

Sofia Blažević

Članica žirija, PMF Zagreb

Rođena u Argentini, odrasla u Puerto Rico, vratila se korijenima i u Hrvatskoj i ovdje završila studiji molekularne biologije. Sada docent na Biološkom odsjeku, PMF-a, Sveučilišta u Zagrebu, bavi se istraživanjem molekularnih podloga ponašanja.

Science Matija Subašić Maras

Matija Subašić-Maras

Članica žirija, Croatia osiguranje

Matija Subašić-Maras je direktorica Sektora za upravljanje ljudskim potencijalima Croatia osiguranja d.d., a svoju je uspješnu karijeru gradila u području upravljanja ljudskim resursima, u farmaceutskim kompanijama GlaxoSmithKline i PLIVA u okviru kojih su se odvijale i aktivnosti istraživanja i razvoja novih lijekova. Diplomirala je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

X