Tehnološka arena

TE_kosuljica_trans-whitetext-small

Želimo predvidjeti situacije da bismo na njih mogli reagirati na vrijeme i spriječiti ih, ako je to moguće. Kristalne kugle nisu promijenile svijet, ali strojno učenje ga mijenja. Možemo li spriječiti katastrofe u nekoliko minuta? Uz umjetnu inteligenciju u usponu, možemo li se pripremiti za najgore dane ili čak mjesece prije nego se dogode? Možemo li predvidjeti bolesti i osigurati bolji život? Tehnološka Arena stavit će timove pred zadatak dešifriranja ljudske prirode.

Tehnološka arena (engl. Technology Arena) natjecanje je u programiranju. Pred timove će se staviti više vrsta zadataka iz različitih grana računarstva, a njihov cilj je riješiti na što efikasniji način što više zadataka.

technology_1

Zadatak

Zadaci će nositi bodove ovisno o broju riješenih testnih primjera pojedinog zadatka. Bodovima dobivenim opetovanim rješavanjem testnih primjera zadataka će timovi moći otključavati nove zadatke. U jednom trenutku natjecanja, otključava se glavni zadatak. Glavni zadatak je potrebno vizualizirati, osmisliti kreativno optimalno rješenje, te to rješenje predstaviti žiriju.

Kome je namijenjena

Na natjecanju u Tehnološkoj areni mogu sudjelovati redovni studenti tehničkih znanosti te pripadnih područja i polja digitalnih i računalnih tehnologija.

technology_1

Kompetencije arene

Povezivanje s vanjskim programatskim sučeljima

Poznavanje i primjena algoritama

Optimizacija algoritama

Protokoli

Osnove umjetne inteligencije

Timski rad

Prezentacijske vještine

Analiza problema

*Korištenje programskog jezika je proizvoljno, pri čemu je bitno paziti na brzinu izvođenja samog programa.

Preuzmi tekst zadatka Tehnološke Arene

Mentorski tim

Technology Filip Šuste

Filip Šuste

Voditelj mentorskog tima, TVZ
Technology Marin Petričević

Marin Petričević

Član mentorskog tima, FER
Ivan Krpelnik FER

Ivan Krpelnik

Član mentorskog tima, FER
Petar_Šegina_FER

Petar Šegina

Član mentorskog tima, FER
Technology Robert Vaser

Robert Vaser

Član mentorskog tima, FER
Technology Luka Abramušić

Luka Abramušić

Član mentorskog tima, FER
Technology Stanko Krtalić Rusendić

Stanko Krtalić Rusendić

Član mentorskog tima, FER

Članovi žirija

Technology Marko Elezović

Marko Elezović

Član žirija

Marko je voditelj tehnološkoga tima u Oradianu u kojemu sudjeluje na financijskome uključivanju nekih od najudaljenijih dijelova svijeta. Menadžer danju, a programer noću, Marko izvrsno prepoznaje što je potrebno da se izvrši posao; kada se treba koristiti WD-40 i selotejp, a kada napraviti nove ispravne i precizne stvari. Zadnje je desetljeće oženjen za Scalu, no “šuruje” sa svime što se može prevesti i kompajlirati.

Technology Hrvoje Mihaldinec

Hrvoje Mihaldinec

Član žirija, FER

Hrvoje Mihaldinec, mag. ing. el., doktorski student na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, zaposlen je u Zavodu za elektroničke sustave i obradbu informacija na mjestu iskusnog istraživača. U okviru doktorske disertacije istražuje mogućnosti ultraširokopojasne tehnologije u svrhu lokalizacije, praćenja i klasifikacije pokreta promatranog objekta u ograničenom prostoru, s fokusom na analizu ljudskog pokreta. Radio je kao vanjski suradnik u Nokia Siemens Networks na međunarodnom projektu čiji cilj je bio razvoj novih rješenja baznih stanica temeljena na Linux operacijskom sustavu. Radio je na ICTGEN (Information and communication technology for generic and energy-efficient communication solutions with application in e-/m-health) projektu na istraživanju bežičnih senzorskih mreža za praćenje parametara okoline. Trenutno je zaposlen na istraživačko-razvojnom projektu „Razvoj nove generacije ugradbenih računalnih platformi s primjenom u sustavima visoke pouzdanosti“ u okviru suradnje između FER-a i Končar Instituta.

Technology Ivančica Kraljević Bačlija

Ivančica Kraljević Bačlija

Članica žirija, Croatia osiguranje

Ivančica Kraljević Bačlija je direktorica Sektora za informacijske tehnologije i isporuku proizvoda Croatia osiguranja d.d., a u svojoj karijeri bila je na rukovodnim pozicijama u Hrvatskom Telekomu i Zagrebačkom Velesajmu. Diplomirala je na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu te je završila specijalistički studij iz područja menadžmenta na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Technology Nenad Dragojlović

Nenad Dragojlović

Član žirija, Croatia osiguranje

Nenad Dragojlović je diplomirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, a karijeru je započeo prije trinaest godina u Croatia osiguranju. Radio je na raznim stručnim IT funkcijama te je bio zadužen za koordinaciju informatike u CO Grupi, a danas je na radnom mjestu eksperta za usklađenost i IT rizike.

Technology Mile Šikić

Mile Šikić

Član žirija, FER

Mile Šikić rođen je u Zagrebu 1972. Diplomirao je i magistrirao u polju elektrotehnike na Sveučilištu u Zagrebu Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER), 1996, odnosno 2002. U razdoblju 2000-2002 radio je u Austriji kao konzultant u Hutchison 3G Austria (u to doba One) na poslovima unaprjeđenja sustava naplate. Od 2011 do 2012 je radio kao poslijedoktorand na Bioinformatics Institut, A*STAR u Singapuru, a od 2013 na istom institutu djeluje kao pridruženi znanstvenik. Sudjelovao je i vodio nekoliko desetaka projekata s industrijom u području računalnih i mobilnih mreža te analize velikih skupova podataka. Zajedno s dvojicom kolega 2016. pokrenuo je u Ujedinjenom kraljevstvu tvrtku Oraclum za predviđanje rezultata izbora I istraživanje tržišta. Vodio je nekoliko istraživačkih projekata u području bioinformatike i računalne biologije. Dio istraživanja je fokusiran na kompleksne mreže (posebno društvene) te širenje informacija u njima. Pokrenuo je 2015. godine na FER-u Laboratorij za bioinformatiku i računalnu biologiju. Objavio je brojne znanstvene radove u prestižnim znanstvenim časopisima (poput Physical Review Letters, Nature Protocols, Genome Research i Nature Methods) i međunarodnim konferencijama, bio je mentorom brojnim studentima. Pokrenuo je predmete Bioinformatika i Kreativni laboratorij.

X