STEM Games: NextGen Society

NextGen Society

Došao je taj trenutak - vrijeme je da otkrijemo generalnu temu ovogodišnjeg izdanja STEM Gamesa! Generalna tema objedinjuje sva četiri STEM područja - Science, Technology, Engineering i Mathematics i usmjerava natjecatelje i sudionike STEM Gamesa na pitanja i izazove s kojima se suočavamo. Na nju se naslanjaju podteme - specifični problemi koje će studenti rješavati i tako odmjeravati svoje znanje u STEM Games Arenama.

Tema STEM Gamesa 2018. je:

NextGen Society

Ovdje ste kako biste smislili nove ideje, riskirali, promicali raznolikost i komunikaciju pomoću društvenih mreža i za sve to vrijeme štitili privatnost. Ovdje ste kako biste zadržali internet slobodnim, ovdje ste da budete junaci našeg doba.

Vi ste ti koji mogu iskoristiti tehnologiju i prilagoditi je potrebama čovječanstva, a ne obrnuto. Pretvorite riječi u akciju i preoblikujte svijet u kojem živimo za sve buduće generacije.

Kakva su im očekivanja od budućih generacija, koji su izazovi s kojima će se suočavati i na što pomisle kada čuju NextGen Society, pitali smo nekoliko djelatnika fakulteta u Hrvatskoj.

Izvanredna profesorica s FER-a, dr. sc. Željka Car, podijelila je s nama kako zamišlja društvo budućnosti - Društvo koje uz pomoć novih tehnologija aktivno uključuje osobe s invaliditetom i osobe starije dobi. Ruši barijere koje imaju pri korištenju informacijskih i komunikacijskih sustava. Društvo u kojem nema nekritičkog korištenja tehnologije nego je ona u službi čovjeka – senzori, upravljanje glasom, pametna vozila.

Uz sve promjene koje se događaju docentica dr. sc. Viljemka Bučević Popović sa splitskog PMF-a očekuje da će one unaprijediti farmaceutsku industriju.

Nove tehnologije koje omogućavaju jednostavno analiziranje DNA i drugih bioloških molekula vode k razvoju personalizirane medicine, odnosno postupaka liječenja prilagođenih genima i drugim specifičnostima pacijenata. Farmaceutika će slijediti ovaj koncept, a vjerojatna je i skora primjena drugih modernih tehnologija – primjerice, korištenje nanorobota za preciznu dostavu lijekova na ciljno mjesto u tijelu te sve veću primjenu umjetne inteligencije u farmaceutskim istraživanjima.

Osim nekih svakodnevnih rutinskih poslova koje olakšavamo korištenjem tehnologije, docent dr. sc. Mladen Hraste s PMF-a u Splitu dao nam je svoje viđenje promjena u sportu koje možemo očekivati u budućnosti.

Sport pod utjecajem tehnologije je vrlo dinamičan proces. Tehnologija pomaže trenažnom procesu da sportaševe sposobnosti, vještine i znanja budu na višoj razini. Utjecaj tehnologije pomaže sportašu i u informatičkom i energetskom smislu. Promatrajući cjelokupni antropološki status sportaša najviše će se usavršiti i razvijati sportaševe funkcionalne i psihomotoričke sposobnosti, tehničko-taktička znanja, morfološki status, a najmanje psiho-socijalne osobine (a one su fundamentalne u sportu).

Iako dajemo sve od sebe kako bismo si život učinili maksimalno lagodnim, izazova će biti i za mlađe generacije, a docentica s FER-a, dr. sc. Ana Sović Kržić, istaknula je neke od njih:

Bolesti, jer ljudi žele živjeti dugo i što ugodnije. Putovanje u svemir, jer Zemlja nam je premala, sve smo već vidjeli. Čista voda, jer je ima sve manje. Napredno personalizirano podučavanje, jer svatko je od nas uči na drugačiji način, a količina raspoloživih informacija raste. Mozak, jer još uvijek ne znamo kako funkcionira. Obnovljivi izvori energije, jer je danas sve na struju. Internetska sigurnost, jer će uskoro svi uređaji biti spojeni na Internet.

Na vama je da pokažete jeste li spremni učiniti budućnost boljom i koliko ste pritom konstruktivni i inovativni.

Budite dio ovogodišnjeg izdanja STEM Games natjecanja jer ste vi NextGen Society!