Kako to? Kako to?

16_9

Neprilike s kojima nas je suočila pojava koronavirusa nažalost nisu zaobišle ni Gamese. Svjesni da u okolnostima ove nepredvidive situacije svi snosimo dio odgovornosti u borbi protiv širenja epidemije, posvetili smo veliku pažnju tom problemu. S obzirom na rapidnu pojavu novih slučajeva bolesti u cijeloj Europi pa tako i Hrvatskoj, preporuku i odluku službenih tijela te veličine i međunarodne prirode događaja, uz veliko smo žaljenje donijeli odluku da STEM Games 2020 ne bi bilo odgovorno održati.

 

Na ovom dugom i izazovnom putu u ostvarivanju događaja za pamćenje naše sjajne organizacijske snage neumorno su radile od kolovoza. Kao rezultat uloženog truda, Gamesi bi ove godine bili u potpunosti spremni uzdići se na još veću razinu i suočiti se s novim izazovima današnjice! 

 

Kako bi približili studentima stvarne probleme koje danas muče znanstvenike i inženjere, naši mentori su pomno osmišljali zadatke koji iziskuju baratanje širokom bazom znanja, interdisciplinarnost i timski rad. U rješavanju istih, natjecatelji simuliraju stvarno radno okruženje i imaju priliku komunicirati i surađivati s jedinstvenim skupom stručnjaka iz industrije i akademske zajednice. Ovogodišnje mentorske snage svoje su iskustvo i edukaciju stekle na impozantnim svjetskim institutima i sveučilištima u Hrvatskoj, Engleskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj, Portugalu, Švicarskoj, Italiji, Sloveniji i SAD-u. Uz ovakve raznovrsne pozadine, natjecatelji bi se mogli konzultirati i surađivati s genijalnim mentorima te dobiti korisne savjete, kako za rješavanje problema u arenama, tako i za daljnji napredak u akademskom i poslovnom životu.

 

Uz četiri arene STEM područja, od ove godine uvedena je još jedna arena. S obzirom na veliki interes za natjecanje u esportu koji je prošle godine bio dio dodatnog programa, na Gamesima 2020 esport bi doživio pravi procvat jer bi se po prvi put održavao kao službeni dio natjecanja, u eSport Areni. Oko 40 timova odmjerilo bi svoje gejmerske vještine u jednoj od četiri video igre (League of Legends, Pro Evolution Soccer, Counter Strike: Global Offensive i Hearthstone). Uz to, studenti koji nisu dio službenog dijela natjecanja mogli bi se natjecati u eSport community turnirima u Tekkenu i FIFA-i. Kao vrhunac natjecanja, arena bi nakon 2 dana doživjela potpunu transformaciju i postavila bi se 2 stage-a za završnice s velikim prostorom za publiku. Natjecanje bi bilo popraćeno streamom uz komentare naših castera s njihovog stream seta. Sudionici bi se mogli nakon natjecateljskog dijela opustiti uz Switch i PlayStation 4 konzole na samoj lokaciji.

 

Osim iskazivanja taktike, fokusa i brzine u digitalnom okruženju, natjecatelji bi imali priliku pokazati te vještine i na terenu. Iako je do sada izbor sportova nudio ponešto za svačiji ukus, Gamesi su pojačali sastav s još jednim sportom. Uz futsal, košarku, rukomet, odbojku, odbojku na pijesku, veslanje, trčanje i šah, stolni tenis dobio bi svog brata blizanca pa bi se natjecatelji mogli okušati i u tenisu!

 

Ponosno možemo reći da smo proširili granice STEM Games natjecanja jer je prošlogodišnja brojka od 17 fakulteta narasla na čak 23, a novi fakulteti koji su odlučili odmjeriti svoje snage su: Technische Universität Kaiserslautern (Odjel za elektrotehniku i računalno inženjerstvo i Odjel za matematiku), Sveučilište Sjever - Sveučilišni centar Varaždin, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Zagrebu (Hrvatska vojna akademija i Geodetski fakultet), SS. Sveučilište Ćirila i Metoda u Skopju (Fakultet elektrotehnike i informacijskih tehnologija) i Sveučilište u Ljubljani (Biotehnički fakultet).

 

Od Kaiserslauterna pa sve do Skopja, naši sudionici našli bi se na pola puta na novoj lokaciji Gamesa 2020, u šarmantnom istarskom gradiću Rovinju gdje bi Maistra Hospitality Group bila domaćin u narednim danima natjecanja. Na ovoj lokaciji očekivali bi nas veliki vanjski bazen, blizina plaže, vrhunska istarska kuhinja i razne dodatne aktivnosti poput minigolfa ili badmintona.

 

Zaista, ovogodišnje Gamese dočekali bismo naoružani do zuba s novim znanjima, izazovima i natjecateljskim duhom. No uz sve genijalne stvari koje bi očekivale ovogodišnje sudionike, naši vjerni pratitelji ne moraju brinuti! Organizacija ide dalje, a novi Gamesi u još jačem i većem izdanju bit će spremni 2021. Do tada pratite na društvenim mrežama s kakvim je još iznenađenjima organizacija bila spremna pomaknuti granice Gamesa i što možete očekivati dogodine!