Budi dio našeg tima

Želiš biti dio tima ali ne znaš koliko često moraš dolaziti na sastanke?
Gamesi su ti toliko dobri da želiš sudjelovati u više timova, no ne možeš se odlučiti u kojem?
Imaš veliki skillset i zanima te rad u nečem potpuno novom?

Ne brini, pripremili smo za tebe niz često postavljenih pitanja i opise uloga i odgovornosti timova za koje se možeš prijaviti, stoga ih pročitaj i prijavi se!

Najčešće postavljena pitanja

Sastanci timova održavaju se najviše jednom tjedno i to primarno preko Hangoutsa stoga možeš sudjelovati od bilo kuda!
Ako ne možeš prisustvovati ponekom sastanku potrudi se obavijestiti članove tima o svom radu i čitaj zapisnike!

Svaki tim ima svoju dimaniku rada. Neki timovi su aktivniji prije događaja, dok su neki najaktivniji na samom događaju. Najviše aktivnosti možeš očekivati prije početka prijava te mjesec dana prije samog događaja. Ideja je da se posao raspodijeli među članovima tima tako da svi budu jednako opterećeni cijelo razdoblje organizacije.

Za sve timove potrebno je imati osobno računalo (poželjno laptop) i mobitel. Iznimno za media tim potrebno je imati vlastitu fotografsku opremu.

Primarno komuniciramo preko Slacka, zadatke pratimo preko Trello-a, a čujemo (i vidimo) se preko Hangoutsa.

Naravno da možeš, dapače, vjerojatno imaš bogato iskustvo kojim uvelike možeš doprinijeti organizaciji ovakvog događaja!

Ne brini, ni mi ne poznajemo baš sve ljude na Gamesima, ali zato su svi susretljivi i spremni za pomoć, pitaj bilo koga bilo što i dobiti ćeš pomoć 😀

Nakon što istekne natječaj za članove organizacijskog odbora, voditelji timova će pregledati sve prijave te krenuti u drugi krug selekcije gdje preko Hangoutsa razgovarate uživo. Nakon toga ćemo kontaktirati sve prijavljene s povratnom informacijom.

Da bi sudjelovao u STEM Games organizaciji ne moraš biti iz Zagreba, čak niti Hrvatske, a niti studirati na STEM fakultetu, sve što trebaš je odgovarajući skillset, volju za radom i pozitivan stav prema događaju!

Ako imaš opravdan razlog možeš, no iznimno nam je važno imati ljude koji su od početka u organizaciji, odlazak iz organizacijskog tima pred sami događaj nikako nije u redu! Uostalom, bilo bi šteta da propustiš Gamese.

Uloge i odgovornosti timova

U timu za natjecanje iz znanja tražimo:

 • voditelje tima za znanje,
 • voditelje arena i
 • mentore.

Tko može sudjelovati kao mentor?

Mentorske uloge primarno su namijenjene fakultetskim asistentima, stručnjacima iz industrije, studentima doktorskih studija, poslijedoktorandima te studentima diplomskih studija koji pokazuju iznimni interes, iskustvo i postignuća.  Ipak, nisu ograničene na ta zvanja jer znamo da se iznimni ljudi teško mogu opisati standardnim kategorijama!

Želite sudjelovati kao mentor, ali niste sigurni u kojoj areni?

Prirodoslovna arena -  biologija, kemija, biofizika, biotehnologija or a related field

Tehnološka arena - računarska znanost, matematika, fizika, inženjerstvo i slična područja

Inženjerska arena - strojarstvo, elektrotehnika, zrakoplovno inženjerstvo, automatika, mehatronika, fizika i slična područja

Matematička arena - matematika, fizika, računarstvo i slična područja

Natjecanje je u Hrvatskoj, ali ti nisi! Kako ćeš onda sudjelovati u organizaciji?

Budi bez brige i dobrodošao u 21, stoljeće! Internet je blagoslov, a udaljeni rad najnormalnija stvar. Uz to, različiti online alati za suradnju čine nam život lakšim!

Što se od mentora očekuje?

Mentori su dužni dati svoj doprinos u pripremi ovogodišnjeg natjecanja svojim sudjelovanjem u sastavljanju zadatka za svoju arenu. Sastavljanje zadatka sastoji se od osmišljanja problema, materijalnih priprema te definiranja temeljnih kompetencija koje će se od natjecatelja tražiti i kriterija prema kojima će se ocjenjivati njihova rješenja.

Za vrijeme natjecanja, mentori moraju biti prisutni u areni i pomagati natjecateljima oko bilo kakvih pitanja. Nakon svakog dana, mentori ocjenjuju predana rješenja i ažuriraju rezultate timova.

Što je sve osigurano mentorima?

Mentorima je osiguran smještaj i hrana tijekom cijelog događaja. Uz to, nudimo im mogućnost korištenja organiziranog prijevoza na lokaciju događaja s nekoliko polazišta u Hrvatskoj (npr. iz Zagreba).

Što znači biti voditelj arene?

Svaka arena ima jednog voditelja koji je odgovoran za koordinaciju među ostalim mentorima tijekom sastavljanja zadatka i samog događaja. Kako se u svakoj areni dijelovi zadataka definiraju u suradnji sa sponzorima, dužnost voditelja arene je i komunikacija sa sponzorskim predstavnicima oko njihovog sudjelovanja u izradi zadataka.

Što znači biti voditelj natjecanja za znanje?

Voditelj natjecanja za znanje koordinira rad tima zaduženog za izradu zadataka i mentoriranje, kroz komunikaciju s voditeljima arena. Također je zadužen za koordinaciju suradnje sa stručnim predstavnicima partnerskih organizacija iz industrije te usko surađuje s voditeljima ostalih timova.

Kako mentor sastavlja zadatak?

Od mentora se ne očekuje da sami osmisle cijeli zadatak, već da ga zajednički sastave u suradnji s drugim mentorima. Poželjno je da svaki mentor predloži što više mogućih problema i raspravom s ostalim mentorima pokuša naći načina da se neki od njegovih prijedloga zajedno s ostalima uklope u zadatak.

Kako izgleda dobar zadatak?

Dobar zadatak mora imati jasno definiranu temu, biti razlomljen u pojedinačne podzadatke i ostavljati prostora da mu se pristupi na više načina. Dobar konkretni primjer unutar zadatka je uvijek koristan.

Voditelj fotografskog tima

 • osoba odgovorna za izradu detaljnog plana aktivnosti foto tima
 • delegira izvršavanje aktivnosti iz plana i definira rokove za njihovo izvršavanje
 • prati izvršavanje plana i ispunjavanje definiranih ishoda
 • koordinira foto tim, raspodjeljuje uloge i odgovornosti, brine da članovi imaju sve informacije potrebne za ispunjavanje svojih zadataka, prati i usmjerava aktivnosti te daje povratnu informaciju o kvaliteti rada članovima tima
 • komunicira s voditeljima drugih timova o potrebama njihovih timova i u skladu s tim priprema plan aktivnosti svog tima
 • posebno obraća pozornost da je foto tim dokumentirao sve elemente programa i sadržaje obećane sponzorima
 • odgovara voditeljima organizacije STEM Gamesa i izvještava ih o statusu aktivnosti, ispunjenim ishodima, uočenim rizicima i mogućnosti njihovog umanjenja

Član fotografskog tima

 • fotografski dokumentira događaj prema naputcima voditelja fotografskog tima
 • uređuje, sortira i odabire fotografije tijekom događaja
 • komunicira s timom za marketing i komunikacije u vezi njihovih fotografskih potreba

 

Voditelj video tima

 • osoba odgovorna za izradu detaljnog plana aktivnosti video tima
 • delegira izvršavanje aktivnosti iz plana i definira rokove za njihovo izvršavanje
 • prati izvršavanje plana i ispunjavanje definiranih ishoda
 • koordinira video tim, raspodjeljuje uloge i odgovornosti, brine da članovi imaju sve informacije potrebne za ispunjavanje svojih zadataka, prati i usmjerava aktivnosti te daje povratnu informaciju o kvaliteti rada članovima tima
 • komunicira s voditeljima drugih timova o potrebama njihovih timova i u skladu s tim priprema plan aktivnosti svog tima
 • posebno obraća pozornost da je video tim dokumentirao sve elemente programa i sadržaje obećane sponzorima
 • odgovara voditeljima organizacije STEM Gamesa i izvještava ih o statusu aktivnosti, ispunjenim ishodima, uočenim rizicima i mogućnosti njihovog umanjenja

Član video tima

 • dokumentira razne aspekte događaja video snimanjem
 • montira promotivne video materijale iz već postojećeg materijala ili vlastitih snimki
 • snima video intervjue sudionika i VIP osoba tijekom događaja
 • provodi zračno snimanje dronom
 • bavi se izradom animacija za potrebe promocije događaja
X