Matematička arena

20190427 – STEM Games logo – Arena M – bijeli tekst(1)

Matematička arena (engl. Mathematics Arena) je natjecanje u matematičkom modeliranju i rješavanju pripadnih problema računalom. Traže se vještine baratanja matematičkim konceptima, primjena matematičkih metoda u rješavanju fizikalnih problema, sposobnosti algoritamskog i apstraktnog matematičkog razmišljanja te programiranja.

 

Neka bude svjetlo

Uvijek, za sve, postoji savršeno rješenje. Mora postojati. Optimum je sasvim sigurno tu negdje, ali ga je izazov pronaći. Ove nam godine ništa neće stati na put - koristit ćemo naša matematička znanja, vještine i alate kako bismo izliječili Zemljina pluća i minimizirali naš ekološki otisak. Proučavat ćemo i diskretno i kontinuirano, poigravati se uz neograničene mogućnosti, a sve to u samo pet dana koje imamo na raspolaganju kako bismo odredili cijenu našeg života na Zemlji i maksimalno ju smanjili.

mathematics_1

Zadatak

Projektni zadatak sastoji se od tri dijela koji obuhvaćaju postavljanje modela, implementiranje numeričkih metoda i numeričke simulacije. Natjecanje će se odvijati tijekom tri dana gdje će svaki dan predstavljati jednu fazu natjecanja. Timovi ujutro dobivaju zadatak, rješavaju ga kroz dan, a u popodnevnim satima podnose rješenje pojedine faze na ocjenjivanje mentorima. Četvrti dan rezerviran je za finaliste, koji predstavljaju svoja rješenja pred stručnim žirijem. Stručni žiri izabire pobjednika Matematičke arene.

Kome je namijenjena

Na natjecanju u Matematičkoj Areni mogu sudjelovati redovni studenti matematike, fizike i tehničkih znanosti poput računarstva, elektrotehnike, strojarstva, brodogradnje i zrakoplovstva.

mathematics_1

Preuzmi rezultate arene

Preuzmi tekst zadatka

Kompetencije arene

Linearna algebra

Timski rad

Python/Octave/Matlab

Statistika

Analiza problema

Analiza podataka

Prezentacijske vještine

Teorija integracije

Analiza signala

Mentorski tim

josip_zubrinic_fer

Josip Žubrinić

Voditelj mentorskog tima, FER
Compressed by jpeg-recompress

Petar Bakić

Član mentorskog tima, PMF ZG
mateja_djumic_mathos

Mateja Đumić

Članica mentorskog tima, MathOS
Jurisic_Bellotti_Maja_FER_Square

Maja Jurušić Bellotti

Članica mentorskog tima, FER
Stjepan_Sebek_FER_Square

Stjepan Šebek

Član mentorskog tima, FER

Mentori iz industrije

badrov_nikola

Nikola Badrov

Član mentorskog tima, Croatia osiguranje

Nikola Badrov je specijalist aktuarskih poslova životnih osiguranja u Croatia osiguranju d.d., a tijekom studija radio je u Privrednoj banci Zagreb u timu za tržišne rizike. Diplomirao je financijsku i poslovnu matematiku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu gdje sada studira specijalistički postdiplomski studij aktuarske matematike.

petra_gospodnetić

Petra Gospodnetić

Članica mentorskog tima, Fraunhofer ITWM

Petra Gospodnetić je doktorantica Fraunhofer ITWM instituta (Fraunhofer institut za industrijsku matematiku). Radi na razvoju sustava za vizualna ispitivanja i optimizaciji učinkovitosti. Ispred jednostavnog pristupa obično bira onaj zabavni pa tako područje njenog rada, virtualna obrada slike, kombinira pristupe nekoliko različitih područja poput računalnog vida, računalne grafike i robotike. Kako kaže, raditi na problemima koji se pojavljuju u spoju različitih područja je zabavno, ali vas cijelo vrijeme drži na rubu jer se morate utrkivati s vremenom kako biste naučili sve što vam je potrebno i proveli to u djelo na način na koji ste zamislili … u konačnom vremenu.

Ivana Bacelj (2)

Ivana Bacelj

Članica mentorskog tima, PBZ

Ivana Bacelj rođena je 1991. godine u Siklosu u Mađarskoj. 2015. godine završava sveučilišni diplomski studij matematike uz diplomski rad na temu Beskonačna Galoisova teorija pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Ivana Matića. Od 2016. godine radi u Privrednoj banci Zagreb d.d. kao glavna analitičarka u upravljanju rizicima gdje se bavi se izračunom kapitalnih zahtjeva za kreditni rizik i regulatornim izvještavanjem. Uz to, studira na MBA studiju Finance and Banking u Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta.

 

Filip_Romanić_Kristensen_privremena_fotografija

Filip Romanić-Kristensen

Član mentorskog tima, Addiko

Filip Romanić-Kristensen je svoju karijeru u Addiko banci započeo kao student na razvoju aplikacija za odobravanje kredita. Po završetku projekta zaposlio se u privatnom poduzeću gdje je radio kao full stack developer i konzultant. Nakon povratka u banku okrenuo se bazama podataka te radio u timu za eksterno izvještavanje te kasnije postao i voditelj. Trenutno radi u Digitalnim transformacijama banke, rješenja softverske robotike. Svjestan je činjenice da će se s puno matematike morati ponovno naći na ti, ali sa završenim FER-om misli da je to samo pitanje truda koji je voljan uložiti u pripremu.

Članovi žirija

Mathematics Lidija Pecigoš Višnjić

Lidija Pecigoš Višnjić

Članica žirija, Croatia osiguranje

Lidija Pecigoš Višnjić, licencirani aktuar, mag.aktuarske matematike (PMF, University of Salzburg), direktorica Sektora za razvoj i upravljanje proizvodima u Croatia osiguranju. Poslovnu karijeru gradila je u IT sektoru, farmaceutici i osigurateljno-financijskoj industriji primjenjujući napredne matematičke metode teorije vjerojatnosti i statistike, kao i financijske matematike u procjeni rizika.

markus

Markus Rauhut

Član žirija, Fraunhofer ITWM

Markus Rauhut je voditelj odjela za obradu slike Fraunhofer ITWM instituta (Fraunhofer instituta za industrijsku matematiku) te broji mnogo godina iskustva u razvoju i upravljanju projektima na doticaju znanosti i industrije. Uz razvoj koncepta sustava za ispitivanje površina u upravljanju kvalitetom, fokus njegova rada je i akvizicija industrijskih projekata.

Svojim radom okuplja stručnjake iz različitih područja, a za njega je kombinacija matematičke, tehničke i kreativne prirode njegova rada ono što čini njegovo djelovanje na institutu jedinstvenim. Posebno uzbudljivim smatra prezentiranje znanstvenih metoda na takav način da svojim klijentima dočara pogodnosti ITWM-ovih rješenja.

Mathematics Siniša Miličić

Siniša Miličić

Član žirija, UNIPU

Siniša Miličić je matematičar s primjesama znanja čudnih stvari o jako čundim stvarima. U slobodno vrijeme je pokriven prašinom od krede, čita ili programira u Pythonu, a tokom nastave je pokriven prašinom od kreda, objašnjva grčku, latinsku ili arapsku etimologiju matematičkih termina ili programira u Pythonu. Znanstveno se bavi geometrijskom analizom fraktala, ali šara i prema dinamici i prema računarstvu. Doktorat iz matematike je obranio u Zagrebu na FER-u 2013., a radi na (budućem) Fakultetu Informatike u Puli. Originalno iz Zagreba, preselio sa suprugom u Istru zbog mora i bolje klime. Najdraži citat mu je onaj Alfréda Rényia, "matematičar je stroj za pretvaranje kave u teoreme". Igra Tetris, vozi bicikl, jedri i skija.

Snježana Majstorović

Snježana Majstorović

Članica žirija,

dr.sc. Snježana Majstorović rođena je u Osijeku. Doktorski studij matematike završila je 2011. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Od 2005. godine zaposlena je na Odjelu za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, najprije kao asistent, a od 2014. godine kao docent. Autorica je 11 znanstvenih radova objavljenih u časopisima s međunarodnom recenzijom. Svoj znanstveni doprinos prezentirala je na 12 međunarodnih konferencija.  Stručno se usavršavala u raznim europskim državama pohađanjem raznih škola te kroz individualan rad s inozemnim znanstvenicima. Trostruka je dobitnica stipendije ERASMUS+. Kao pozvani predavač boravila je na sveučilištima u Kanadi, Austriji i Mađarskoj. Godine 2010. dobitnica je nagrade Znanstvenog odbora međunarodne konferencije MCC 2010 za najkvalitetniju poster prezentaciju. Od 2015. godine intenzivno koordinira pripreme studenata za sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima iz matematike.  Od 2016. godine je mentor u udruzi za razmjenu studenata IAESTE. Aktivna je u popularizaciji matematike (Festival znanosti, Večer matematike). Drži predavanja i vježbe iz različitih kolegija. Njeno glavno područje rada je teorija grafova i primjene.

X