Matematička arena

20190427 – STEM Games logo – Arena M – bijeli tekst(1)

Što?

Svijet je prepun obrazaca, a svaki se proces u svojoj srži oslanja na neku logiku. U ovoj ćete se areni možda naći u potrazi za matematičkim modelom površinske napetosti ili zvjezdane dinamike, možda ćete dokazivati efikasnost matematičkih metoda, utvrđivati raspored čestica unutar materijala ili simulirati ponašanje tumora na molekularnoj razini. Matematička arena omogućit će vam da zajedno sa svojim timom primijenite matematički pristup u rješavanju problema iz stvarnog života.

Tko?

Nemojte da vas ime ove arene zavara - problem nećete moći riješiti sami, a tim sastavljen isključivo od matematičara najvjerojatnije će se susresti s mnogim zaprekama. Trebat će vam ljudi s raznovrsnim vještinama; matematičari, fizičari, računarci. Možda vam ovo zvuči čudno - reći ćete... pa postoji toliko različitih područja koja odgovaraju opisu, kako da odaberem ljude u timu? Ne brinite, nakon što osmisli zadatak, naš će mentorski tim opisati temeljne kompetencije koje morate imati kako biste ga uspješno savladali.

who
why

Zašto?

Zato što ćete imati priliku okušati se u izazovima koji vas čekaju nakon što završite studij. Naučit ćete kako raditi u timu i istraživati različite načine primjene matematičkog pristupa u novim područjima istraživanja. Vjerujemo da želite znati jeste li spremni suočiti se s izazovima za koje se ne možete u potpunosti pripremiti - ovo vam je idealna prilika da saznate odgovor. Osim toga, ovisno o rezultatima, na kraju će neki od vas dobiti jedinstvenu priliku da svoja rješenja predstave našem žiriju i podijele ih s izabranim stručnjacima iz akademije i industrije. 

Preuzmi rezultate arene 2019

Preuzmi tekst zadatka 2019

Preuzmi tekst zadatka 2018

Kompetencije arene

Optimizacija

Linearna algebra

Octave/Matlab

Kombinatorika

Geometrija

Vjerojatnost i statistika

Timski rad

Prezentacijske vještine

Analiza problema

Mentori

Crnjac_Andreo

Andreo Crnjac

Mathematics arena, Ruđer Bošković Institute

Andreo Crnjac diplomirani je fizičar sa Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu na kojem je
nastavio i poslijediplomski studij. Trenutno radi na Institutu Ruđer Bošković, na akceleratorskom
postrojenju. Tema istraživanja su mu interakcije iona s poluvodičkim detektorima. Slobodno vrijeme
krati dobrim i lošim filmovima te pije više kave nego vode.

Bock Wolfgang

Wolfgang Bock

Mathematics arena, Technische Universität Kaiserslautern

Wolfgang Bock trenutno radi kao predavač na Odjelu za matematiku na TU Kaiserslautern, Njemačka. Prije toga bio je postdoktorski suradnik na CMAF-u, u Lisabonu. U njegovom su fokusu istraživanja Matematička fizika i Matematičko modeliranje fenomena stvarnog svijeta, poput širenja bolesti. U posljednjih 10 godina nadgledao je i organizirao nekoliko radionica i natjecanja matematičkog modeliranja te STEM projekte u školama i na sveučilištima. U slobodno vrijeme se bavi sportskim penjanjem, planinarenjem i trčanjem.

Buterin Ante

Ante Buterin

Mathematics arena, R3

Ante Buterin rođen je u lijepom hrvatskom gradu na obali, Zadru, u kojem je proveo veći dio svog života. Magistrirao je informatiku i matematiku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Njegova su glavna područja interesa algoritmi, znanost o podacima, distribuirani sustavi i financije. U slobodno vrijeme voli putovati, gledati filmove i igrati video igre sa svojim prijateljima.

Stipetic_Vedran

Vedran Stipetic

Mathematics arena, Faculty of Electrical Engineering and Computing

Vedran Stipetić završio je preddiplomski studij matematike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu i diplomski studij primijenjene matematike na Technical University of Denmark. Trenutno je na doktorskom studiju iz računalnog vida na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, a primarno ga zanimaju inverzni problemi, što u računarskom vidu, što u drugim područjima. U slobodno vrijeme čita, a nedavno se počeo baviti i ronjenjem.

X