Prirodoslovna arena

20190427 – STEM Games logo – Arena S – bijeli tekst(1)

Prirodoslovna arena (engl. Science Arena) je natjecanje u kojem će se pred timove staviti projektni zadatak koji će sadržavati probleme iz različitih grana kemije, biologije, biotehnologije i biofizike. Cilj je riješiti zadatak na što učinkovitiji, realniji i ekonomičniji način.

 

Otimanje uma

Jeste li se ikada pitali bi li bilo moguće oteti nečiji mozak? Što bi vam za tako nešto trebalo? U Prirodoslovnoj ćemo areni istražiti male, ali moćne molekule koje često postaju zli vladari naših mozgova. Te molekule mogu manipulirati ljudima, preuzeti kontrolu nad njihovim životima, a na kraju i okončati neke od njih. Razotkrit ćemo njihove biokemijske putove kako bismo ih spriječili u otimanju novih mozgova.

science_1

Zadatak

Projektni zadatak sastoji se od tri međusobno povezane faze. Natjecanje će se odvijati tijekom tri dana gdje će svaki dan predstavljati jednu fazu natjecanja. Timovi ujutro dobivaju zadatak, rješavaju ga kroz dan, a u popodnevnim satima podnose rješenje pojedine faze na ocjenjivanje mentorima. Četvrti dan rezerviran je za finaliste, koji predstavljaju svoja rješenja pred stručnim žirijem. Stručni žiri izabire pobjednika Prirodoslovne arene.

Kome je namijenjena

Na natjecanju u Prirodoslovnoj areni mogu sudjelovati redovni studenti prirodnih znanosti te pripadnih područja iz polja kemije, biologije, biotehnologije i biofizike.

science_1

Preuzmi rezultate arene

Preuzmi tekst zadatka

Kompetencije arene

Opća kemija

Biokemija

Organska kemija

Analitička kemija

Neurobiologija

Stanična i molekularna biologija

Bihevioralna genetika

Timski rad

Prezentacijske vještine

Analiza problema

Mentorski tim

gabriela begic uniri

Gabriela Begić

Članica mentorskog tima, UNIRI
Ana_Filošević_UNIRI_Square

Ana Filošević

Članica mentorskog tima, UNIRI
Pegi_Pavletić_UNIRI_Square

Pegi Pavletić

Članica mentorskog tima, UNIRI
Bobana_Samardžija_UNIRI_Square

Bobana Samardžija

Članica mentorskog tima, UNIRI
Vanna Imširović

Vanna Imširović

Članica mentorskog tima, UNIRI

Članovi žirija

Science Matija Subašić Maras

Matija Subašić-Maras

Članica žirija, Croatia osiguranje

Matija Subašić-Maras je direktorica Sektora za upravljanje ljudskim potencijalima Croatia osiguranja d.d., a svoju je uspješnu karijeru gradila u području upravljanja ljudskim resursima, u farmaceutskim kompanijama GlaxoSmithKline i PLIVA u okviru kojih su se odvijale i aktivnosti istraživanja i razvoja novih lijekova. Diplomirala je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

20190408 Alen Berta (Oikon) – fotografija (S Arena, žiri)

Alen Berta

Član žirija, Oikon

Dr. sc. Alen Berta, mag. ing. silv., CE je voditelj Oikonovog Zavoda za upravljanje prirodnim resursima i Laboratorija za daljinska istraživanja i GIS (LADIGIS). Doktorirao je na Šumarskom fakultetu u Zagrebu te broji više od 10 godina radnog iskustva na poslovima zaštite okoliša, ekologije i šumarstva. Vodio je brojne nacionalne projekte prikupljanja podataka vezanih za procjenu biomase, vezivanja ugljika i korištenja zemljišta, a fokus njegovog djelovanja je primjena metoda daljinskog istraživanja u ekologiji biljaka što uključuje obradu velikih količina podataka i strojno učenje.

Edi_Topic_slika

Edi Topić

Član žirija, PMF ZG

Sudjelovao kao mentor u STEM Games Science Areni 2018. godine.

Asistent na Kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s prethodnim iskustvom u farmaceutskoj industriji.

Zaljubljenik u kemiju čvrstog stanja, instrumentaciju i popularizaciju znanosti.

nicolas bradshaw

Nicholas J. Bradshaw

Član žirija, UNIRI

Ja sam stanični neuroznanstvenik rodom iz Velike Britanije, obrazovan u Edinburghu i Düsseldorfu. S obitelji sam prije dvije godine doselio u Hrvatsku, gdje radim kao asistent na Odjelu za Biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci. Fokus mog rada je identifikacija i istraživanje proteina uključenih u razvoj kroničnih duševnih poremećaja, posebice shizofrenije i kliničke depresije.

X