Inženjerska arena

20190427 – STEM Games logo – Arena E – bijeli tekst(1)

Možemo li izgraditi bolji i učinkovitiji automobil? Što će biti izazovi prijevoza? Hoćemo li biti spremni za svaki teren i zadatak ispred nas? Timovi u tehničkoj areni morat će biti inovativni da bi stvorili novi način transporta u izazovnim uvjetima.

Inženjerska Arena (engl. Engineering Arena) je natjecanje u kojem projektni zadatak sadržava realne probleme iz različitih grana strojarstva, brodogradnje, energetike i elektrotehnike, a cilj je riješiti zadatak na što efikasniji, realniji i ekonomičniji način.

engineering_1

Zadatak

Projektni zadatak sastoji se od tri faze. Natjecanje se odvija kroz tri dana, pri čemu svaki dan predstavlja jednu fazu. Timovi ujutro dobivaju zadatak, rješavaju ga kroz dan, a u popodnevnim satima podnose rješenje pojedine faze te se rangiraju po dnevnim listama. Četvrti dan rezerviran je za finaliste, koji predstavljaju svoja rješenja pred stručnim žirijem. Stručni žiri izabire pobjednika Inženjerske arene.

Kome je namijenjena

Na natjecanju u Inženjerskoj areni mogu sudjelovati redovni studenti tehničkih znanosti te pripadnih područja iz polja strojarstva, elektrotehnike, mehatronike, robotike, brodogradnje i zrakoplovstva.

engineering_1

Kompetencije arene

Primjena osnovnih znanja praktične fizike i automatizacije

Primjena osnovnih znanja iz elektrotehnike

Primjena osnovnih znanja programiranja ugradbenih sustava

Osnovna znanja iz tehničkog crtanja

Osnovna znanja iz računalnog modeliranja, simuliranja i analize dinamičkih sustava

Osnovna znanja dimenzioniranja elemenata strojeva i električnih komponenti

Osnovna znanja materijala i tehnologija izrade dijelova sustava

Poznavanje osnovnih pogonskih sustava

Poznavanje rješenja u industriji

Timski rad

Analiza problema

Prezentacijske vještine

Preuzmi tekst zadatka Inženjerske Arene

Mentorski tim

Engineering Ante Orešković

Ante Orešković

Voditelj mentorskog tima, FER
Engineering Ivan Pavić

Ivan Pavić

Član mentorskog tima, FER
Engineering Marko Švec

Marko Švec

Član mentorskog tima, FER
Engineering Filip Šklebar

Filip Šklebar

Član mentorskog tima, FER
Engineering Petra Križan

Petra Križan

Članica mentorskog tima, AVL-AST
Engineering Hrvoje Gazibara

Hrvoje Gazibara

Član mentorskog tima, AVL-AST

Članovi žirija

Engineering Hrvoje Abraham

Hrvoje Abraham

Član žirija, AVL-AST

Nakon završenog fakulteta inženjerskog smjera fizike na zagrebačkom PMF-u, stručno i profesionalno usavršavanje nastavio sam na Institutu Ruđer Bošković gdje sam objavio nekoliko znanstvenih članaka o dinamici fluida u blizini crne rupe i računalnoj fizici, te u Raiffeisenbank Hrvatska gdje sam aktivno sudjelovao u planiranju dugoročnog upravljanja financijskom imovinom. Nakon pokretanja softverske start-up kompanije 2010. u kojoj je razvijen alat za efikasne proračune potencijala i polja elektrostatskih konfiguracija, 2014. se pridružujem AVL-AST d.o.o. u Zagrebu gdje u ovom trenutku obnašam ulogu Skill Team Leadera.

Engineering Zoran Lulić

Zoran Lulić

Član žirija, FSB

Zoran Lulić, rođen je 1966. godine, a diplomirao je 1991. godine na Fakultetu strojarstva i brodogradnje gdje je i zaposlen od 1992. godine na Katedri za motore i vozila. Uža područja interesa su mu alternativna goriva s naglaskom na metilni ester repičinog ulja – biodizel, konstrukcije motora s unutarnjim izgaranjem te istraživanje i modeliranje procesa izgaranja u motoru s unutarnjim izgaranjem, energetska učinkovitost i emisije motora i motornih vozila te njihova interakcija s okolišem, konstrukcije motornih vozila te normizacija motora i motornih vozila. Pristupnik je autor ili koautor više od 15 radova u uglednim međunarodnim časopisima, 40 konferencijskih izlaganja, a bio je mentor na više od 130 završnih i diplomskih radova te tri disertacije.

Engineering Marijo Volarević

Marijo Volarević

Član žirija, Croatia osiguranje

Marijo Volarević je direktor Sektora za digitalnu strategiju i razvoj Croatia osiguranja d.d. Magistrirao je na FER-u gdje je radio i kao znanstveni novak nakon čega je završio i sveučilišni Studij poslovnog upravljanja (DSM). Internacionalnu poslovnu karijeru ostvario je u nekoliko industrija (farmaceutika, telekomunikacije, IT, financije) šireći područje primjene računalne tehnologije u digitalnoj transformaciji poslovanja.

Engineering Tamara_Hadjina

Tamara Hadjina

Članica žirija, ICENT

Tamara Hadjina diplomirala je i doktorirala na FER-u. Od 2008. do 2017. godine bila je znanstvena novakinja i poslijedoktorandica na Zavodu za automatiku i računalno inženjerstvo FER-a. U to vrijeme sudjelovala je u izvođenju nastave na predmetima Automatsko upravljanje, Sinteza linearnih sustava upravljanja i Teorija estimacije. U svom znanstvenom radu bavila se naprednim tehnikama upravljanja i estimacije s primjenom u obnovljivim izvorima energije te je bila članica Laboratorija za sustave obnovljivih izvora energije. Od ožujka 2018. je zaposlena u Inovacijskom centru Nikola Tesla kao voditeljica projekta Razvoj sustava prediktivnog upravljanja i autonomnog trgovanja energijom u zgradi koji je financiran je iz strukturnih fondova Europske unije.

X