Rušimo stereotipe o ženama u STEM-u!

naslovna

Ravnopravne smo! Ali nismo. Ne treba nam borba za ravnopravnost jer sve je već riješeno! Ali nije. Nitko te više ne pita jesi li muško ili žensko! Ali pita. Stakleni krov ne postoji! Ali postoji. Pune sebe, emocionalne, tvrdoglave, ravnodušne, divlje, tihe? NE! Odlučne, empatične, ustrajne, racionalne, energične i strpljive!

 

Gamesi su više od natjecanja, učenja, druženja ili upoznavanja s potrebama industrije. Gamesi su međunarodni studentski društveni događaj godine, koji već treću godinu za redom formira 2000 mladih ljudi koji će već sutra stvarati nova pravila. Pravila se stvaraju prema iskustvu, a iskustvo mora pokazati da ravnopravnost nije riječ nego stav.

 

Bilo za organizaciju ili natjecanje, Gamesi ne pitaju jesi li muško ili žensko, otkuda si ili koga poznaješ. Gamesi pitaju - što možeš?

zene1

Što možemo? Barbara i Tima mogu zajedničkim snagama biti na čelu organizacije te organizirati, motivirati i nadgledati rad stotinjak volontera (koji se pritom nalaze u različitim državama) dok istovremeno rješavaju administrativna pitanja, komunikaciju prema sponzorima i javno predstavljaju Gamese. One nisu žene na vrhu, one su vođe. Petra i Ante zajedničkim su snagama unaprijedili koncept natjecanja u znanju i formirali nevjerojatne mentorske timove - 22 stručnjakinje i stručnjaka koji svakodnevno već tri mjeseca rade na ovogodišnjim zadacima. Uz to svakodnevno osiguravaju da svaki djelić natjecanja u znanju prođe glatko, a studenti i industrija dobiju priliku dobro se upoznati! Kristina i Nicky su prošle godine stvorili temelje za ovogodišnju eSport Arenu, a ove godine je u potpunosti formirali u punokrvno e-natjecanje na kojem će se istovremeno natjecati oko 40 timova u četiri različite igre. Fran drži kompletnu operativu i IT pod kontrolom - od materijala i printera, preko brige da svi servisi poput weba i komunikacijskih kanala budu uvijek dostupni do dizajna STEM Games aplikacije. Ardita, zajedno s Barbarom vodi marketing te uz dizajn i media tim osigurava da su informacije relevantne, a sadržaj zanimljiv! Mario vodi partnerski tim i brine da su sponzori i partneri događaja uvijek pravovremeno informirani i znaju koga treba pitati ukoliko imaju kakvo pitanje. I napokon, Frano i Vlatko organiziraju sportsko natjecanje koje se sastoji od 10 sportova u kojima se daje jednaka prilika i natjecateljicama i natjecateljima. Bilo pitanje osiguravanja lopti, mreže, terena, sudaca ili semafora - oni to rješavaju!

zene2

Što možemo? Možemo sve, od organiziranja, natjecanja i sudjelovanja do mentoriranja, motiviranja i vođenja. Rušimo sve stigme, uzimamo stvari u svoje ruke i djelujemo kreativno i proaktivno, a pritom nam je samo nebo granica! 

 

Jesmo li ravnopravne? Na Gamesima jesmo! Postoji li razlika u omjerima žena i muškaraca? Postoji! Upravo zato, ti koja ovo čitaš, odaberi svoju Arenu i pomozi nam sravniti sve stereotipe sa zemljom. Budi glasna, smiješna, ozbiljna, sređena, razbarušena, budi kakva god želiš - budi odvažna i dođi na Gamese jer možda ćeš se upravo ti baviti pohranom podataka u DNA, pomesti konkurenciju u sportu ili povesti svoj esport tim u vječnu slavu! Čekamo te!