Upoznajte STEM Games ambasadore!

ambassadors blog

Na STEM Gamesima potiče se razmjena ideja, razvoj osjećaja solidarnosti i osobni i profesionalni rast kroz rješavanje izazovnih problema. No ne morate nama vjerovati na riječ - jer vrijednost Gamesa iz godine u godinu prepoznaju i izvanredni pojedinci iz STEM područja! Ambasadori Gamesa poduzetnici su, članovi akademske zajednice ili pak vodeći u industriji, a ovim vam putem prenosimo što oni imaju za reći o sudjelovanju na Gamesima!

Osjećaj zajedništva je nešto što ne možemo dovoljno naglasiti, kako u sportu, tako i u esportu. Nicky Pranjić, esport direktor u Hrvatskom Akademskom Sportskom Savezu, ističe kako je jedan od njihovih glavnih ciljeva izgradnja zdrave, čvrsto povezane esport zajednice u Hrvatskoj. Pritom nadodaje kako su Gamesi odigrali veliku ulogu u razvoju ove zajednice, kroz održavanje natjecanja koja su u rangu s profesionalnim turnirima.

Kritičko razmišljanje, sposobnosti rješavanja problema, inovacija i kreativnost. Ovo su četiri vještine koje naglašava Nina Begičević Ređep, dekanica Zagrebačkog Fakulteta organizacije i informatike, a koje su ključne za uspjeh u industrijama u kojima će se naći naši natjecatelji, budući inženjeri i znanstvenici. Upravo to su vještine koje se kultiviraju u arenama znanja!

Ovo stajalište zastupa i dekan Fakulteta za prometne znanosti, Marko Šoštarić, koji ističe značaj STEM-a u današnjem prometu i mobilnosti, uključujući između ostalog umjetnu inteligenciju, strojno učenje i pametnu infrastrukturu i pritom naglašava nužnost vještina koje su neophodne za uspostavu zelenijeg, održivijeg i sigurnijeg prometa u budućnosti.

No što nam zapravo omogućava da uspješno savladavamo takve vještine? Motivacija je ključna stavka, a Dario Bojanjac, jedan od osnivača Instituta za promociju znanosti, poručuje kako se pobjednik neće uplašiti konkurencije nego će raditi više i dati sve od sebe. Dakle doza konkurentnosti zdrava je za razvoj motivacije i karaktera jer bez uspoređivanja sa sebi sličnima teško je ispuniti svoj puni potencijal.

No prvi korak uvijek je i najteži. Zato je ključno okružiti se pojedincima koji su jednako tako znatiželjni, motivirani i poduzetni. Upravo je ovo okolina koju nastojimo njegovati na Gamesima, a Vladimir Šimović, voditelj strateških partnerstva u Good Game Global-u i predavač na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu, ističe ulogu Gamesa u inspiriranju buduće generacije inovatora i ostavljanju svojeg traga tamo gdje je to najpotrebnije.

Zajedništvo, samo-usavršavanje, kreativnost. Ovo su komponente koje leže u duhu natjecanja i koje se nadamo da ćemo vidjeti i ove godine!

Vidimo se na STEM Gamesima!