Veći od najvećih, manji od najmanjih – to smo mi!

generalna-tema-2020

Zastori su podignuti, pozornica je spremna, a show se nastavlja dalje! Kao i svake godine, Gamese obilježava generalna tema u čijem bi se kostimu pokazala sudionicima. Generalna tema bila bi nit vodilja u smišljanju zadataka za svaku od arena i na taj način bi ujedinila studente iz različitih STEM područja u svladavanju suvremenih problema koji muče i najprominentnije znanstvenike. Kakve su zadatke smislili naši organizatori, imat ćemo priliku vidjeti uskoro!

Ove godine STEM Games bi obilježila generalna tema pod nazivom World Across Scales koju smo smislili u suradnji s našim generalnim sponzorom Croatia osiguranjem! World Across Scales želi naglasiti važnost promatranja svijeta oko nas iz različitih perspektiva i razmjera, kako bismo došli do novih i originalnih rješenja u STEM području. S obzirom na brze promjene u svijetu, klasični pristup problemima više nije dovoljan. Moderni čovjek mora pogledati u sebe, oko sebe i izvan sebe kako bi shvatio svijet u kojem živi i doprinio rješavanju globalnih problema na dosad nezamisliv način.

World Across Scales

Veći od najvećih, manji od najmanjih ... i sve između! Tu se nalazi naš svijet, kojeg mjere ljudi - za ljude. Gledajući širu sliku, zapravo nije jasno što znači puno ili što znači malo. Naša se tijela sastoje od više milijardi atoma nego što na Zemlji ima zrna pijeska. Ipak, taj broj nije ni blizu broju zvijezda u svemiru.

Najbrža superračunala obrađuju terabajte podataka brzinama koje dostižu 150 petaflopa, pri čemu koriste količinu energije potrebnu za opskrbljivanje jedne velike zgrade. Međutim, naš vlastiti mozak podiže ljestvicu još više, radeći brzinom od jednog exaflopa, pri čemu treba energije tek toliko koliko je potrebno za napajanje jedne obične žarulje. Utrka za širenje na exascale je počela, a cilj je simulirati procese precizne medicine, pretvorbu biljaka u biogoriva, temeljne sile svemira i šire.

Računanje donosi podatke, a za podatke je potreban prostor - stvarni prostor. Samo jedna slika crne rupe koštat će vas pola tone hard diskova za 5 petabajta podataka! Rješenje tog problema možda lebdi uokolo od početka života na Zemlji. Korištenjem pohrane temeljene na DNK, mogli bismo spremiti slikovni prikaz 40 bilijuna km velikog područja u svemiru, u samo nekoliko miligrama biomaterije - ovdje na Zemlji!

Jasno je! Kako bismo otišli daleko, moramo pogledati vrlo blizu, uključujući dijelove našeg svijeta gdje klasična mehanika više nema smisla. Moramo ispreplesti ljestvice naše perspektive, razotkriti lance događaja koji uzrokuju pojave na više ljestvica i možda bez otvaranja kutije pronaći Schrödingerovu mačku. Ove godine smo veliki, ove godine smo mali, ove godine smo svugdje - istovremeno!