Intervju: Kristina Mileta

naslovna

S objavom eSport Arene kao službene arene u kojoj će natjecatelji moći odmjeriti snage u esportovima, javila su se brojna pitanja, a na neka od njih odgovara voditeljica esport tima, Kristina Mileta.

 

Što su to esportovi, koliki je danas interes za njih?

Esport je kompetitivno igranje video igara. One koji nisu upućeni će iznenaditi da je svjetsko prvenstvo u League of Legends ove godine gledalo 100 milijuna ljudi, CS:GO ima oko 50 milijuna gledatelja turnira, a Fortnite je ove godine neko vrijeme držao rekord sa 2.33 milijuna istovremenih gledatelja.

Svake se godine ruše ti rekordi i svake je godine veći broj igrača i gledatelja. Hrvatsku je 2019. "na mapu" najboljih igrača stavio Perkz kada se ogrnuo hrvatskom zastavom u finalu League of Legends-a. Kao i u sportu, imamo iznimne igrače kojima nedostaje natjecanja u regiji na kojima će pokazati za što su sposobni.

 

Prošle godine esport bio je dio dodatnog programa Gamesa. Koji trenutci su ti ostali u sjećanju, po čemu ćeš to pamtiti?

Jedan od najljepših trenutaka na Gamesima 2019 je sigurno bilo finale u LoL-u kada se skupila ogromna publika i navijala kao da gledaju nogomet: skakanje, veselje, tuga, uzdasi, ma sve.

 

Od ove godine esportovi su dio službene arene. Što nam možeš otkriti, što nas sve čeka ove godine u eSport Areni?

Ove godine eSport Arena nastavlja gdje je stala prošle godine. Imali smo dobre temelje i sada na njima možemo rasti. Sami prostor eSport Arene ove će godine biti za nekoliko stepenica bolji i stvarno ispuniti očekivanja koja idu s nazivom "arena". S obzirom da smo imali puno upita o streamu, odlučili smo i njemu ove godine posvetiti veću pažnju. Osim toga, razmišljamo o promjeni formata za Hearthstone, ali za to još nemamo konačnu odluku.

 

Kome preporučaš da se prijavi?

Pozivamo sve gejmere da okupe tim i prijave se, ali ovaj put predlažemo da počnu s pripremama na vrijeme. Očekujemo puno veći broj prijava pa time i bolju konkurenciju, a pogotovo u PES-u jer FIFA više nije dio službenog programa.

 

Za kraj par savjeta za buduće timove koji će se natjecati, kako da dođu do pobjede?

Put do pobjede u esportu je isti kao i u sportu - 10% talent, 90% rad, a s obzirom da se radi o timskim natjecanjima, naš je savjet staviti fokus na timski rad. Najbolji savjet je naći "konkurenciju" s kojom ćete trenirati odnosno scrimati.