Kako izgleda pobjednički tim?

40340168960_ffd6a92494_k

Zna se da velike stvari skoro nikad nisu zasluga samo jedne osobe, već rezultat reda, rada i discipline grupe ljudi. I dok se sportaši zagrijavaju, navijači nabrijavaju, ekipa iz znanja ima dosta ozbiljnu misiju ovih dana: stvaranje timova. Ako još uvijek razmišljaš kakav tim sastaviti, donosimo ti razloge zašto se udružiti s kolegama s drugih fakulteta i stvoriti interdisciplinaran tim.

Ispunjenje kompetencija

Spektar kompetencija koji zahtjeva pojedina arena nikako nije uzak ni lak za zadovoljiti, a način da ih sve pokriješ leži u interdisciplinarnosti. Tim malim trikom širiš područje znanja svog tima, samim time imate veće šanse da uspješno riješite zadatak koji će zahtijevati više područja znanja i nekoliko različitih vještina.

Sto ljudi sto ćudi

Iako se to samo tako kaže, a vas neće biti 100, nego puno manje, svakako možeš sagledati zadatak iz različitih perspektiva. Tvoji kolege iza sebe imaju drugačije iskustvo, znanja i pristup problemu. Imat ćeš priliku osijetit drugačije ideje i mišljenja te tako zajedno stvoriti ‘čudo jedno’ od rješenja.

Kreativne zamisli

Što razlikuje pobjedničko rješenje od ostalih? Odgovor leži u njegovoj originalnosti i kreativnosti. Radom u interdisciplinarnom timu sigurno neće faliti kreativnosti. Spajat ćete raznovrsne zamisli i prijedloge, a svaki od pojedinaca može pridonijeti najviše području u kojem je ekspert.

Razvoj osobnih vještina

Rad u timu nije lak posao, pogotovo ako ti tim ne čine tvoji kolege s faksa, kojima već znaš svaki atom, već neka manje poznata lica. No, možda je baš u tome čar. S tim ćeš se licima morati brzo povezati i upoznati kroz zajednički rad i slobodno vrijeme. Time razvijaš svoju vještinu prilagodbe zajedno s kritičkim razmišljanjem i analiziranjem.

Korak bliže poslovnom svijetu

Interdisciplinarnost je već dugo trend u STEM svijetu i prepoznata je i tražena kod poslodavaca. Također ju cijene i tvoji mentori i žiri koji te očekuju u arenama. Jako puno poduzeća danas koristi taj ‘tajni’ trik kako bi poboljšali funkcioniranje timova, povećali produktivnost i ubrzali napredak.

Novo iskustvo

Kažu da se ništa čarobno ne može dogoditi unutar “comfort zone”. Radom u interdisciplinarnom timu stvaraš iskustvo izvan nje i pomičeš svoje barijere. To je i prilika više za stvaranje novih prijateljstava i kontakata, upoznavanje drugih, a i samoga sebe.

Sad kad znaš magični sastojak pobjedničkog tima, požuri na Slack. Potraži kolege s kojima ćeš, osim izbjegavati ježince u moru i partijati na plaži, kući odnijeti prvo mjesto svoje arene.