Tko i što vas čeka na natjecanju iz znanja?

42024586071_226d8a16e0_k

Kako su Gamesi sve bliže, tako je i misterija oko njih sve manje. Nakon što smo vam otkrili generalnu temu ovogodišnjih Gamesa, došlo je vrijeme da saznate s kojim će se izazovima suočiti svaka arena te tko stoji iza njih.

Prirodoslovna Arena

U prirodoslovnoj areni čeka vas hrpa izazova, a da ih lakše savladate pomoći će vam Institut za primijenjenu ekologiju - OIKON. Kako je s OIKON-om razvoj prirodan, jasno je da će tako teći savladavanje zadatka i prepreka. Bit će vam potrebna sinergija znanja i tehničkog iskustva, a u tom duhu vam predstavljamo i temu arene:

Otimanje uma

Jeste li se ikada pitali bi li bilo moguće oteti nečiji mozak? Što bi vam za tako nešto trebalo? U Prirodoslovnoj ćemo areni istražiti male, ali moćne molekule koje često postaju zli vladari naših mozgova. Te molekule mogu manipulirati ljudima, preuzeti kontrolu nad njihovim životima, a na kraju i okončati neke od njih. Razotkrit ćemo njihove biokemijske putove kako bismo ih spriječili u otimanju novih mozgova.

Tehnološka arena

Što se krije u Tehnološkoj areni, moći ćete otkriti uz Infobip. Očekuje vas kratki izlet u svijet programiranja koje će potaknuti da svoje sposobnosti dovedete do besprijekornosti, baš kao što to svakodnevno biva u Infobip-u. Bacite oko na temu u kojoj ćete primijeniti znanje i odmjeriti snage:

Riješimo komunikaciju

U posljednjih nekoliko desetljeća, svjedočili smo strelovitom usponu informacijske tehnologije koji je nadmašio sva zamisliva očekivanja. On se posebno očituje u ogromnim količinama proizvedenih podataka koje zahtijevaju razvoj visoko optimiranih algoritama i efikasnih modela strojnog učenja. Komunikacijski kanali, okosnica razvoja svih novih i uzbudljivih sustava, moraju se širiti, ali na održiv način. S obzirom na svakodnevno rastuću potrebu za komunikacijom, taj zadatak zahtjeva golemu količinu znanja - ako želimo nastaviti potragu za novim saznanjima i širenje svojih vidika, trebat će nam pomoć.

Inženjerska arena

AVL-AST nestrpljivo čeka sve vas mlade inženjere da pokažete svoje znanje i intelekt. Cijene i prepoznaju vaše tehničke vještine uz naravno analitiku, snalažljivost i timski rad te vas ove godine podupiru u razrješavanju zabavnog i izazovnog inženjerskog problema na temu:

Održavanje podvodnih nastambi

Znanstvenici u istraživanjima života pod morem često koriste podvodne nastambe izgrađene na morskom dnu. Takve im nastambe moraju moći pružiti uvjete za život tijekom nekoliko tjedana ili čak mjeseci. Akvanautima, kako ih zovu, često treba opskrba i pomoć pri održavanju nastambe s površine. Istražit ćemo koncept podvodne nastambe, kao i što je potrebno za njezin rad i održavanje.

Matematička Arena

Dok ćete razvijati optimalna rješenja u Matematičkoj areni, na vas će paziti Fraunhofer ITWM. Kako sami zapošljavaju i podržavaju ponajviše znanstvenike i inženjere, odlučili su pružiti oslonac mladim nadama tih područja u ovoj areni. U Poreču vas čeka puno matematičkog kreativnog posla na temu:

Neka bude svjetlo

Uvijek, za sve, postoji savršeno rješenje. Mora postojati. Optimum je sasvim sigurno tu negdje, ali ga je izazov pronaći. Ove nam godine ništa neće stati na put - koristit ćemo naša matematička znanja, vještine i alate kako bismo izliječili Zemljina pluća i minimizirali naš ekološki otisak. Proučavat ćemo i diskretno i kontinuirano, poigravati se uz neograničene mogućnosti, a sve to u samo pet dana koje imamo na raspolaganju kako bismo odredili cijenu našeg života na Zemlji i maksimalno ju smanjili.

Sada kada ste saznali tko vas sve čeka na Gamesima i kojim ćete se izazovima baviti, možete se u miru vratiti upijanju znanja i pripremama za najbolji tjedan godine. #readySTEMgo