Prirodoslovna arena

20190427 – STEM Games logo – Arena S – bijeli tekst(1)

Što?

U prirodoslovnoj areni bavit ćete se problemima poput razvoja naprednih lijekova, brige o uravnoteženosti okoliša, osmišljavanja novih hranjivih spojeva, poigravanja s biološkim satom, proučavanja obrazaca ponašanja među insektima ili pak unaprjeđivanja temeljnih procesa koji pokreću svijet oko nas. U svakom slučaju, izazovi s kojima će vas prirodoslovna arena suočiti bit će temeljeni na stvarnim problemima, a osmislit će ih skupina mentora iz različitih područja.

Tko?

Probleme nećete moći riješiti sami - trebat će vam tim. Po mogućnosti, interdisciplinarni tim sastavljen od biologa, kemičara, biofizičara i biotehnologa. Možda vam ovo zvuči čudno - reći ćete... pa postoji toliko različitih područja u prirodoslovlju, kako da odaberem ljude u timu? Ne brinite, nakon što osmisli zadatak, naš će mentorski tim opisati temeljne kompetencije koje morate imati kako biste ga uspješno savladali.

who
why

Zašto?

Zato što želite iskusiti kako je raditi na izazovima s kojima ćete se susresti nakon što završite studij. Tijekom četiri dana natjecanja, imat ćete priliku raditi u timu sposobnih ljudi koji s vama dijele način razmišljanja i zajedničkim snagama doći do jedinstvenog pristupa problemu. Na kraju će neki od vas, ovisno o rezultatima, dobiti jedinstvenu priliku da svoja rješenja predstave našem žiriju i podijele ih s izabranim stručnjacima iz akademije i industrije. 

Preuzmi rezultate arene 2019

Preuzmi tekst zadatka 2019

Preuzmi tekst zadatka 2018

Kompetencije arene

Molekularno modeliranje

Strukture proteina

Računalna biologija

Molekularni mehanizmi djelovanja lijekova

Kemijska sinteza i analiza organskih spojeva

Farmakokinetika

Kemoinformatika

Timski rad

Prezentacijske vještine

Analiza problema

Mentori

Hastings, 01.05.2016

Anja Barešić

Science arena, Ruđer Bošković Institute

Anja Barešić znanstvena je suradnica na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu. Diplomirala je molekularnu biologiju u Zagrebu, a doktorirala bioinformatiku na UCL-u u Londonu, gdje je istraživala kako mutacije dovode do promjena u savijanju i stabilnosti proteina, što dovodi do ljudskih bolesti - sve čime se možemo baviti! Tada se njezino istraživanje preselilo u područje genomike (komparativne i regulatorne), što je značilo rad na puno neurednih velikih skupova podataka "-omika"! Danas ispituje kako nam proučavanje evolucije pomoću statistike i računalne biologije može pomoći shvatiti kako se bolesti nasljeđuju i nastaju: gdje je glavno pitanje rješavanje i prezentiranje složenih problema na jasan i jednostavan način, često znanstvenicima s potpuno različitim pozadinskim znanjem.

Tandaric Tana

Tana Tandarić

Science arena, Ruđer Bošković Institute

Tana Tandarić radi kao asistent na Institutu Ruđer Bošković. Njezini istraživački interesi su primjena metoda računalne kemije i biokemije u istraživanju neurodegenerativnih bolesti, poput Parkinsonove i Alzheimerove bolesti. U sklopu svoje doktorske disertacije bavi se istraživanjem mehanizma inhibicije enzima MAO B, ključne farmakološke mete za liječenje prethodno navedenih bolesti. Osim toga, vodi Vijeće asistenata na Institutu Ruđer Bošković i sudjeluje u brojnim aktivnostima popularizacije znanosti.

Fucak_Tedi_1

Tedi Fućak

Science arena, FREYHERR d.o.o. Erasmus internship

Tedi Fućak završio je diplomski studij Biotehnologije u medicini na Odjelu za Biotehnologiju, Sveučilišta u Rijeci gdje je i volontirao i radio u Laboratoriju za genetiku ponašanja i Laboratoriju za biomolekularnu strukturu i funkcioniranje te za Jadran Galenski Laboratorij d.o.o. Glavni istraživački interes mu je računalno izučavanje molekularne dinamike liganda i proteina i računalno karakteriziranje kemijskih spojeva. Trenutno radi u tvrtki Freyherr u Ljubljani koja se bavi proizvodnjom medicinske konoplje s kanabidiolom (CBD) te kao znanstveni novak u sklopu tima na R&D odjelu u vidu računalnog simuliranja i provođenja eksperimenata reakcije dekarboksilacije kanabidiolne kiseline (CBDA) uz statističku obradu i prikaz podataka, pisanje znanstvenih izvještaja i optimiziranje procesa proizvodnje.

Jelic Matosevic Zoe

Zoe Jelić Matošević

Science arena, Faculty of Science

Zoe Jelić Matošević asistentica je na Zavodu za analitičku i Zavodu za fizikalnu kemiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Diplomirala je Molekularnu biologiju 2018. godine u području računalne genomike. Studij je nastavila upisom doktorskog studija iz Fizikalne kemije na Kemijskom odsjeku PMF-a, a njezino trenutno područje istraživanja je računalna biofizika s fokusom na simulacije molekulske dinamike proteina. Ima veliko iskustvo u popularizaciji znanosti što uključuje izradu niza znanstveno-popularnih radionica te mentoriranje tima učenika za IYNT 2019, a ove godine prvi put sudjeluje na STEM Gamesima.

VisnjaStepanic_STEMGames2020

Višnja Stepanić

Science arena, Ruđer Bošković Institute

Višnja Stepanić diplomirala je prije 18 godina i od tada radi i bavi se područjima novih spojeva s biološkim aktivnostima u području medicinske kemije i kemijske biologije. Spojevi koji je najviše zanimaju su prirodni proizvodi i njihovi derivati, dok među biološkim ciljevima daje prednost epigenetskim. U ovom je području objavila više od 25 članaka i nekoliko poglavlja knjiga. Sudjelovala je na treninzima i događajima koji populariziraju znanost. Raduje se sudjelovanju na STEM Gamesima 2020 gdje će svoje znanje medicinske kemije i kemijske biologije, kao i iskustva istraživanja farmaceutske industrije i akademskih krugova prenijeti zainteresiranim i posvećenim studentima.

Pavletic Pegi

Pegi Pavletić

Science arena, University of Camerino

Pegi Pavletić je studentica doktorskog studija "Kemijske i farmaceutske znanosti i biotehnologija- farmacija, dijetetika i znanost o hrani" na Sveučilištu u Camerinu u Italiji te je treći put zaredom sudionica tima Science arene, ovoga puta u ulozi lead mentora. Njen tim na kreativan način pokušava približiti područje prirodnih znanosti, bez obzira na godinu studija i interes-svatko može pronaći zadatak u skladu sa svojim interesom. STEM Games je za nju jedinstvena prilika ne samo za popularizaciju znanosti, već i za naučiti nešto novo od kolega na interaktivan način, upoznavanje prijatelja i suradnika te izazivanje sebe same na konstantan napredak.

X