Natjecanje iz znanja

stemgameslogowhitevert-small

Izaberi arenu, sastavi tim, suoči se s izazovima, upoznaj poslodavce!

Svi znamo da se stvarni svijet uvelike razlikuje od onoga što učimo tijekom studija, no znanje koje steknete na fakultetu omogućuje vam da uspješno pristupite svakom problemu iz više različitih perspektiva.

STEM Games natjecanje u znanju jedinstveni je susret na kojem se potiče udruživanje studenata u interdisciplinarne timove s ciljem rješavanja stvarnih problema današnjice primjenom znanstvene metode u natjecateljskom okruženju. 

Natjecanje se održava u četiri arene od kojih svaka predstavlja jedno od STEM područja (prirodoslovlje, tehnologija, inženjerstvo i matematika), a svaki tim natjecatelja bira jednu arenu u kojoj će se natjecati.
Za razliku od ostalih studentskih natjecanja gdje studenti rješavaju ispite i natječu se u poznavanju fakultetskog gradiva, izazovi na našem natjecanju kreativne su i praktične prirode. Osmišljava ih skupina mentora, mladih stručnjaka iz akademske i industrijske zajednice koji se studentima trude pružiti mogućnost da istražuju i savladavaju stvarne probleme današnjice.

Koncept arena

Natjecanje se održava tijekom četiri dana. Tijekom prvog i drugog dana, suočit ćete se s izazovima koji će pomicati granice vašeg znanja, uvesti vas u nove koncepte i naučiti novim vještinama. Izazovi trećeg i četvrtog dana bit će drugačiji… neće biti točnog... ili netočnog... samo koji tim može bolje.
Na kraju drugog dana, ponudit ćemo vam nekoliko problema. Uz svaki od njih bit će definiran skup metrika po kojima će se vrednovati vaša rješenja, a svaki će tim moći izabrati samo jedan od njih. Moći ćete se koristiti vještinama koje ste stekli u prethodna dva dana ili problemu pristupiti na potpuno drugi način - odluka je na vama. Na kraju trećeg dana, predat ćete nam pregled koncepta, rezultata, vizualizacija i predviđenih posljedica vašeg rješenja, a mi ćemo sva vaša rješenja ocijeniti i najboljim timovima dati priliku da rezultate svog rada četvrti dan prezentiraju žiriju.

Ovo vam sigurno zvuči ZAHTJEVNO! U pravu ste, nije jednostavno, no pomoći će vam naša tri načela:

  1. Nitko zadatak ne može savladati sam.
  2. Interdisciplinarnost je prednost.
  3. Mentori su tu da vam pomognu - iskoristite ih najbolje što znate. 

Prije svega, budite timski igrači i zapamtite da vam svaki član vašeg tima može dati jedinstveni doprinos - cijenite svačije znanje. Nadalje, sastavite interdisciplinarni tim - neka vaši ljudi pokrivaju različita područja i dolaze s različitih fakulteta. Takav će vam pristup osigurati pozadinu koja će vam trebati kako biste izazovima mogli pristupiti iz različitih perspektiva i savladati prepreke koje će vam se pritom ispriječiti. Na kraju, zapamtite da će uz vas cijelo vrijeme biti mentori koji će vas moći uputiti u pravom smjeru, postaviti vam pitanja koja ste možda previdjeli i poslušati vaše ideje.

Posebni bonus natjecanja u znanju su mentori iz industrije koji će vam praviti društvo tijekom trećeg i četvrtog dana. Njihova je uloga da vam prenesu svoja iskustva koja su stekli savladavajući izazove baš poput onog pred vama. Osim što ćete od njih moći puno naučiti, dobit ćete i jedinstvenu priliku da zavirite u njihov svijet i način razmišljanja i tako steknete dojam o tome što znači raditi u njihovoj industriji.

STEM Games Arene

20190427 – STEM Games logo – Arena S – bijeli tekst

Prirodoslovna arena

Namijenjena je studentima prirodnih i biotehničkih znanosti te pripadnih im područja i polja.

20190427 – STEM Games logo – Arena T – bijeli tekst

Tehnološka arena

Namijenjena je studentima tehničkih znanosti te pripadnih im područja i polja digitalnih i računalnih tehnologija.

20190427 – STEM Games logo – Arena E – bijeli tekst

Inženjerska arena

Namijenjena je studentima tehničkih znanosti te pripadnih im područja i polja elektrotehnike i strojarstva.

20190427 – STEM Games logo – Arena M – bijeli tekst

Matematička arena

Namijenjena je studentima prirodnih znanosti te pripadnih im polja i grana matematike.

Iskustva naših studenata

Super mi je što primjenjujemo znanje, a ne da samo učimo i rješavamo zadatke.

Fantastično je što je bilo tako puno sadržaja nevezanih za samo natjecanje, a sve organizirano tako da mogu stići na sve što želim. Bravooooo!

Cijela organizacija je bila na dostojnoj razini te ne bi trebalo ništa previše mijenjati.

Vrhunska organizacija, za sve pohvale, odličan smještaj i vrhunska hrana.

Sve je bilo apsolutno superiška. pogotovo zato jer se odvija prvi puta i nadmašili ste očekivanja!

Lokacija je odlična i apartmani su brutalni, iskreno sve pohvale za organizaciju jer je sve bilo dobro.

Iako je veliko rivalstvo među fakultetima, na kraju dana smo svi jedna velika mlada zajednica sa sličnim ciljem završetka fakulteta.

Koncerti, raznolikost fakulteta, zabavni sadržaji, druženje, iskustvo.

Pohvalila bih sami koncept zajedničkog kompleksa, kao veliko naselje. Generalno jako dobra organizacija, pogotovo za prvi put. Želim čestitati kolegama koji su uložili mnogo mjeseci u pripremu projekta na odlično odrađenom poslu.

Tijek prijave

Pretprijava

Prilikom pretprijave potrebno je odabrati do dvije Arene u kojima se želiš natjecati. Arena se odabire po željenom prioritetu sudjelovanja, a na samom natjecanju se možeš natjecati isključivo u samo jednoj Areni. 

Selekcija

Po završetku pretprijava, fakulteti samostalno provode selekciju svojih studenata, a popis odabranih studenata predstavnici svakog fakulteta šalju organizatorima STEM Gamesa.

Slaganje timova

Nakon što su poznati svi natjecatelji u pojedinoj Areni, kreće se sa slaganjem timova. Timovi su interdisciplinarni što znači da članovi tima mogu biti s različitih fakulteta, a mogu se mijenjati do prvog dana natjecanja.

Često postavljena pitanja

Da, za natjecanje u Areni potrebno ti je vlastito prijenosno računalo. Na samom će ti natjecanju biti omogućen pristup napajanju i internetu.

Ne, timovi se slažu u mjesecu prije natjecanja kada ćeš moći razgovarati s kolegama s kojima možeš stvoriti timove.

Naravno. Ukoliko vas sve fakultet odabere kao natjecatelje, dovoljno je da se prilikom sastavljanja timova prijavite kao tim. Tijekom razdoblja sastavljanja timova bit će omogućena komunikacija s drugim kandidatima i prijava tima.

Nakon ispunjenja pretprijave dobit ćete sve potrebne povratne informacije na email.

Istovremeno sudjelovanje u znanju i sportu nije moguće. Natjecanje u znanju odvijat će se usporedno sa sportskim natjecanjima tijekom cijeloga događaja.

Prirodoslovna arena: 3-4 člana
Tehnološka arena: 3-4 člana
Inženjerska arena: 3-5 članova
Matematička arena: 3-4 člana

Da, prilikom ispunjavanja prijave možeš označiti do dvije arene za koje si zainteresiran/na. Ako to učiniš, na predstavnicima tvog fakulteta je da u fazi formiranja timova odredi u kojoj areni za tebe ima mjesta.

Ne, natjecanja u arenama se odvijaju istovremeno, pa su zbog toga međusobno isključiva.

Na stranici svake arene nalazi se popis kompetencija potrebnih za natjecanje u svakoj areni.

X