Matematička arena

20190427 – STEM Games logo – Arena M – bijeli tekst(1)

Kada konačno dođemo na Mars, kakve sile prirode tamo očekujemo? Može li naša raketa preživjeti let prema našoj bazi? Može li nam matematika pomoći pripremiti se za neočekivano i nepoznato? Neka vaš tim opiše vašu matematičku raketu i odleti prema pobjedi!

Matematička arena (engl. Mathematics Arena) je natjecanje u matematičkom modeliranju i rješavanju pripadnih problema računalom. Traže se vještine baratanja matematičkim konceptima, primjena matematičkih metoda u rješavanju fizikalnih problema, sposobnosti algoritamskog i apstraktnog matematičkog razmišljanja te programiranja.

mathematics_1

Zadatak

Projektni zadatak sastoji se od tri dijela koji obuhvaćaju postavljanje modela, implementiranje numeričkih metoda i numeričke simulacije. Natjecanje će se odvijati tijekom tri dana gdje će svaki dan predstavljati jednu fazu natjecanja. Timovi ujutro dobivaju zadatak, rješavaju ga kroz dan, a u popodnevnim satima podnose rješenje pojedine faze na ocjenjivanje mentorima. Četvrti dan rezerviran je za finaliste, koji predstavljaju svoja rješenja pred stručnim žirijem. Stručni žiri izabire pobjednika Matematičke arene.

Kome je namijenjena

Na natjecanju u Matematičkoj Areni mogu sudjelovati redovni studenti matematike, fizike i tehničkih znanosti poput računarstva, elektrotehnike, strojarstva, brodogradnje i zrakoplovstva.

mathematics_1

Kompetencije arene

Matematička analiza i modeliranje

Diferencijalne jednadžbe

Linearne i nelinearne jednadžbe i sustavi

Osnove numeričke matematike

Algoritamsko razmišljanje

Znanje programiranja i MATLAB/Octave programskih alata

Timski rad

Prezentacijske vještine

Analiza problema

Preuzmi tekst zadatka Matematičke Arene

Mentorski tim

Mathematics Josip Žubrinić

Josip Žubrinić

Voditelj mentorskog tima, FER
Mathematics Andro Merćep

Andro Merćep

Član mentorskog tima, FER
Mathematics Maja Jurisic Bellotti

Maja Jurušić Bellotti

Članica mentorskog tima, FER
Mathematics Mateja Đumić

Mateja Đumić

Članica mentorskog tima, MathOS

Članovi žirija

Mathematics Petra Gospodnetić

Petra Gospodnetić

Članica žirija, ITWM Fraunhofer

Petra je kandidat za doktorski studij na Fraunhofer institutu za industrijsku matematiku gdje radi na razvoju sustava za vizualnu inspekciju i optimizaciju performansi. Obično bira ići zabavnijim putem nego jednostavnijim prilikom odabira rješenja, stoga je njeno područje rada između nekoliko velikih područja poput računalnog vida, računalne grafike i robotike. Veliki joj je užitak raditi na problemima koji se ukažu prilikom spajanja različitih područja znanosti, ali isto tako taj rad ju drži cijeli dan na nogama dok uči sve što joj je potrebno kako bi implementirala svoje ideje onako kako ih je i zamislila, imajući pritom konačno vrijeme na raspolaganju.

Mathematics Tomislav Burić

Tomislav Burić

Član žirija, FER

Dr. sc. Tomislav Burić rođen je u Zagrebu. Magistrirao je elektrotehniku 2007. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, a doktorirao matematiku 2011. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Od srpnja 2007. godine zaposlen je na Zavodu za primijenjenu matematiku na FER-u (do 2011. kao asistent, od 2011. do 2015. Kao poslijedoktorand, a od veljače 2015. kao docent). Predaje Matematiku i Vjerojatnost i statistiku na preddiplomskom i Kompleksnu analizu na diplomskom studiju. 2012. je godine dobio nagradu Fakulteta za izvrsnost u nastavi i radu sa studentima. Autor je 15 znanstvenih radova objavljenih u matematičkim časopisima koji su indeksirani u WoS-u. Prezentirao je svoj rad na 7 međunarodnih matematičkih konferencija i pomoćni je urednik časopisa Journal of Mathematical Inequalities. 2015. je godine dobio Endeavour stipendiju of australijske vlade i proveo 6 mjeseci kao gostujući istraživač na University of Queensland, Australija. Njegovi su znanstveni interesi asimptotski razvoji i aproksimacije specijalnih funkcija i druge funkcije. Član je Fakultetskog odbora za studente i sudjeluje u fakultetskom programu promicanja znanosti.

Mathematics Lidija Pecigoš Višnjić

Lidija Pecigoš Višnjić

Članica žirija, Croatia osiguranje

Lidija Pecigoš Višnjić, licencirani aktuar, mag.aktuarske matematike (PMF, University of Salzburg), direktorica je Sektora za osiguranje motornih vozila u Croatia osiguranju. Poslovnu karijeru gradila je u IT sektoru, farmaceutici i osigurateljno-financijskoj industriji primjenjujući napredne matematičke metode teorije vjerojatnosti i statistike, kao i financijske matematike u procjeni rizika.

Mathematics Petar Babić

Petar Babić

Član žirija, VIPNet

Po završetku diplomskog studija Primijenjene matematike Sveučilišta u Zagrebu i stjecanja akademskog naziva magistra matematike, Petar se u lipnju 2013. zapošljava u Zagrebačkoj banci kao specijalist u odjelu Tržišne inteligencije i poslovnom modeliranju. Na toj poziciji se upoznaje sa mogućnostima primjene metoda matematičkog modeliranja u bankarstvu i obavlja poslove analize i izvještavanja o klijentima, njihovim aktivnostima, profitabilnosti i rizicima. Veliki interes za područje strojnog učenja i širenje slike o mogućoj primjeni u različitim industrijama i područjima djelatnosti razlog su prelaska na poziciju specijalista u Odjelu napredne analitike mStarta u svibnju 2016. Tamo se bavi istraživanjem i razvojem analitičkih metoda u Retail industriji i radi na razvoju web portala za analizu kupaca, proizvoda i prodavaonica najvećeg retail lanca u Hrvatskoj. Neke od korištenih metoda analitike su geo-spacijalna analiza i vizualizacija kupovnih navika na interaktivnoj karti Hrvatske, izrada prediktivnih modela za predviđanje potražnje kroz analizu vremenskih nizova i utjecaja elastičnosti cijena, sezonalnosti, promotivnih akcija i drugih utjecajnih parametara, izrada market-basket analize kupovnih košarica za analizu asocijacija između proizvoda, te brojne metode za izradu segmentacija kupaca i njihovih kupovnih navika. U travnju 2018. Petar prelazi na poziciju Višeg voditelja ključnih CRVM projekata u Vipnet.

Mathematics Siniša Miličić

Siniša Miličić

Član žirija, UNIPU

Siniša Miličić je matematičar s primjesama znanja čudnih stvari o jako čundim stvarima. U slobodno vrijeme je pokriven prašinom od krede, čita ili programira u Pythonu, a tokom nastave je pokriven prašinom od kreda, objašnjva grčku, latinsku ili arapsku etimologiju matematičkih termina ili programira u Pythonu. Znanstveno se bavi geometrijskom analizom fraktala, ali šara i prema dinamici i prema računarstvu. Doktorat iz matematike je obranio u Zagrebu na FER-u 2013., a radi na (budućem) Fakultetu Informatike u Puli. Originalno iz Zagreba, preselio sa suprugom u Istru zbog mora i bolje klime. Najdraži citat mu je onaj Alfréda Rényia, "matematičar je stroj za pretvaranje kave u teoreme". Igra Tetris, vozi bicikl, jedri i skija.

X